40.000 Moskovljana

Počela posljednja etapa testiranja ruskog cjepiva

Više od 20 zemalja je zainteresirano za kupovinu milijardu doza cjepiva, navodi ruski fond koji sudjeluje u njegovom financiranju.
Sci-Tech / Znanost | 09. 09. 2020. u 16:14 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Moskovske vlasti danas su objavile da su počele testirati cjepivo protiv koronavirusa na 40.000 stanovnika glavnog grada, što je posljednja etapa ispitivanja cjepiva pompozno najavljenog u kolovozu.

''Prvi sudionici su cijepljeni danas u medicinskim ustanovama Moskve'', ponosno je u priopćenju istaknula zamjenica gradonačelnika Moskve Anastasia Rakova dodajući da je to "važan dan ne samo za grad već i cijelu zemlju".

Ukupno je 40.000 Moskovljanja pozvano na sudjelovanje u tom istraživanju, u koje se može uključiti svaki zdravstveno osiguran ruski državljanin.

Rusija je najavila početkom kolovoza da je razvila "prvo" cjepivo protiv covida-19 koje je izradio istraživački centar Nikolaj-Gamaleja, a predsjednik Vladimir Putin je tada rekao da se cijepila jedna od njegovih kćeri.

Cjepivo nazvano Sputnjik V, prema prvom umjetnom satelitu u povijesti, rusko cjepivo je u svijetu dočekano se skepsom, jer u trenutku kada je najavljeno nije bila provedena posljednja faza istraživanja.

No, Rusi tvrde da je treća faza kliničkog ispitivanja koja uključuje više od 2000 osoba u nekoliko zemalja, počela je 12. kolovoza, dan nakon najave registriranja Sputnjika V.

Više od 20 zemalja je zainteresirano za kupovinu milijardu doza cjepiva, navodi ruski fond koji sudjeluje u njegovom financiranju.

Brojne zemlje sada rade na usavršavanju cjepiva protiv covida-19, od čijih posljedica je u svijetu umrlo više od 900.000 ljudi.

Klinička testiranja jednog od najnaprednijih cjepiva, koje je razvilo britansko sveučilište Oxford i englesko-švedska farmaceutska tvrtka AstraZeneca, prekinuta su dok se ne razjasne štetne nuspojave kod jednog sudionika.

Pauzirano ispitivanje cjepiva AstraZenece protiv covida-19

Farmaceutski div AstraZeneca pauzirao je ispitivanje cjepiva protiv covida-19 nakon "neobjašnjive bolesti jednog od sudionika", rekao je jučer glasnogovornik tvrtke.

Tvrtka razvija cjepivo u suradnji s britanskim sveučilištem Oxford koje je počelo kasnu fazu testiranja prošli tjedan. To se cjepivo smatralo jednim od vodećih globalnih kandidata protiv koronavirusa.

Prema portalu za medicinske vijesti Stat News, uočena je ozbiljna nuspojava kod jednog od sudionika britanskoga ispitivanja.

Tvrtka je dobrovoljno prestala s ispitivanjem oxfordskog cjepiva kako bi razmotrila podatke o sigurnosti i istražila, nazvavši to rutinskom akcijom u takvom istraživanju.

''U velikim ispitivanjima bolesti se mogu slučajno dogoditi, ali to se mora neovisno razmotriti kako bi se pažljivo provjerilo. Radimo na ubrzavanju provjere svakog pojedinog događaja kako bismo minimizirali utjecaj na raspored ispitivanja'', naglasio je glasnogovornik u mailu.

Priroda bolesti i kada je do nje došlo nije objavljeno, ali se očekuje da će se oboljeli sudionik ispitivanja oporaviti, navodi Stat News.

AstraZeneca je jedna od devet farmaceutskih tvrtki koje su u utorak obećale "zadržati integritet znanstvenog procesa" dok se suočavaju s pritiskom da što prije proizvedu cjepivo.

Može trajati godinama dok se cjepivo ne razvije, no mnoge zemlje ubrzale su napore u pokušaju da se uspori pandemija koronavirusa, prenosi Hina.

Ranija istraživanja u koje je bilo uključeno više od 1000 ljudi pokazala su da je cjepivo sigurno i da proizvodi imunitet.

U oxfordsko cjepivo polažu se velike nade - EU je već osigurao pravo na kupnju do 400 milijuna doza u slučaju njegova odobrenja.

Kopirati
Drag cursor here to close