Europska noć istraživača

Zabava i znanost opet u Mostaru

Ministarstvo je prepoznalo značaj projekta i popularizacije znanosti, te već niz godina daje financijsku podršku implementaciji projekta "Europska noć istraživača".
Sci-Tech / Znanost | 24. 09. 2019. u 15:28 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tradicionalni festival znanosti i istraživanja "Europska noć istraživača BiH" počinje u petak, 27. rujna u 17 sati pod sloganom "Let's steam! Stvarajmo nove prilike".

Festival znanosti i istraživanja se već osam godina održava u 350 gradova Europe i devet gradova BiH – Banja Luci, Bijeljini, Brčkom, Konjicu, Goraždu, Mostaru, Sarajevu, Trebinju i Tuzli.

Europsku noć istraživača podržava najveći europski program za istraživanje i inovacije "Horizon 2020".
Kako je istaknuo predstavnik Delegacije Europske unije u BiH Gianluca Vannini, festival će osmu godinu zaredom početi u više od 300 europskih gradova posljednjeg petka u rujnu.

''Drago nam je što u gradovima BiH postoji veliko zanimanje za ovaj događaj, a to pokazuje i veliki broj gradova sudionika festivala. Jasno je da u ovoj zemlji svake godine raste zanimanje za znanost i istraživanje. Festival je posvećen promociji znanosti i znanstvenih dostignuća kroz zabavu i interaktivne aktivnosti za sudionike'', rekao je Vannini. 

Festival godinama prati i podržava Ministarstvo civilnih poslova BiH, a pomoćnik ministra za znanost i kulturu Suvad Džafić naglašava da je ovo ministarstvo glavni "krivac" što je BiH od 2014. godine dio programa "Horizon 2020". 
''Oko 76 institucija je koristilo program Horizon 2020, a oko 45 projekata je podržano iznosom od oko 6.000.000 eura. Mi nastojimo unaprijediti ovu suradnju i aktivirati mlade istraživače da sudjeluju u programu'', naglasio je Džafić. 

Goran Karanović, predstavnik dugogodišnjeg partnera Festivala, Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, ističe da je ovo ministarstvo prepoznalo značaj projekta i popularizacije znanosti i znanstveno-istraživačkog rada, te već niz godina daje financijsku podršku implementaciji projekta "Europska noć istraživača". Dodaje da popularizacija znanosti i istraživačkog rada predstavlja važan segment društva zasnovanog na znanju i njegovoj primjeni. 
Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo naglašava kako ova općina sedam godina aktivno sudjeluje u projektu "Europska noć istraživača", te će i ubuduće nastaviti s aktivnostima koje njenim građanima mogu poboljšati životne uvjete. 

''Općina Novo Sarajevo se deklarira kao prijatelj mladih generacija i u tu svrhu podržavamo ovakve aktivnosti i projekte. Želimo podići kvalitet svih segmenata života u našoj općini. Ovo je samo jedan od projekata koje podržavamo, a na ovaj način želimo znanost približiti mladima i pokazati im kako to nije nešto nedodirljivo za njih'', rekao je Koldžo. 

"Noć istraživača" je nastala s ciljem promocije znanstvenih istraživanja, poticanja mladih da razmišljaju o karijeri istraživača, kao i podizanje svijesti o utjecaju raznih istraživanja na svakodnevni život. Festival predstavlja priliku za susret i upoznavanje s izuzetnim ljudima koji su aktivni u ovim oblastima u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close