Ogromno zagađenje

Plastika pronađena i u komarcima

Stručnjaci vjeruju kako mikroplastika predstavlja veliku opasnost za ljudsko zdravlje jer ulazi u hranidbeni lanac i zagađuje zalihe vode.
Sci-Tech / Znanost | 26. 09. 2018. u 10:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici su u nedavnom istraživanju pronašli čestice plastike u probavnom sustavu ličinke komarca. 

Istraživači su proučavajući ličinke otkrili kako mikroplastika može ući u naš ekosustav putem zraka jer je prenose komarci i drugi leteći insekti, prenose svjetski mediji. 

Sitni komadi plastičnih čestica koji dolaze iz, primjerice, kontaktnih leća, guma za automobile ili sintetičke odjeće, zagađuju svjetska mora i oceane. Teško ih je uočiti i još teže sakupiti. 

Stručnjaci vjeruju kako mikroplastika predstavlja veliku opasnost za ljudsko zdravlje jer ulazi u hranidbeni lanac i zagađuje zalihe vode. 

Znanstvenici sa Sveučilišta Reading su proučavali sićušne kuglice plastike u probavnom sustavu ličinki. Otkrili su kako se čestice ne gube tijekom njihovog razvoja već se mnoge nalaze u tijelu već odraslih komaraca. To znači da će životinja koja pojede takvog komarca također unijeti plastiku u svoj organizam. 

Voditeljica studije Amanda Callaghan smatra da postoji još mnogo kukaca koji žive u vodi i čije ličinke mogu unijeti u sebe čestice plastike. 

Takve kukce obično jedu šišmiši, paukovi i neke vrste ptica, a sve njih love druge životinje. 

 Iako su znanstvenici proučavali komarce u laboratoriju, oni smatraju kako se ovaj proces već događa u prirodi. 

Iako su neke države zabranile proizvodnju predmeta koji sadrže sitne plastične kuglice, prema svim podacima i saznanjima, znanstvenici su uvjereni kako će plastika biti prisutna u našem životu još dugo vremena. 

Podsjetimo, mnoge životinje na kopnu i u moru su uginule jer su progutale komad plastike. Neke se zapetljaju u plastične vrećice ili čak zaglave u plastičnom otpadu iz kojeg se ne mogu izvući. 

Kopirati
Drag cursor here to close