Planina smrti na kojoj planinari samo nestaju

Krenuo je stopama svoje uspješne majke, popeo se na planine na koje i ona, i slijedio njezin put
Sci-Tech / Znanost | 04. 03. 2019. u 08:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijesti o problemima na najvećim svjetskim planinama putuju jako sporo, poziv je možda propušten, spušta se oluja. Sati postaju dani a vlada osjećaj krize. Posljednji put u kontaktu sa britanskim penjačem Tomom Ballardom i njegovim talijanskim partnerom za penjanje Danieleom Nardijem kolege su bile prije tjedan dana, i to zahvaljujući satelitskim pozivom dok su bili u svom kampu na oko 6000 metara visine planine Nanga Parbat, devete najviše planine na svijetu, sa 8126 metara.

30-godišnji Ballard, i 42-godišnji Nardi pokušavali su se popeti na na ovog himalajskog diva u zimskim mjesecima preko stijena Mummery Rib, na zapadnoj strani. Istražitelji koji su prije nekoliko dana u helikopteru pretražili to područje vidjeli su nanose lavine i djelomično zatrpan šator, no niže nego što su očekivali, i dalje od planirane rute. Snijeg, oštri vjetrovi i oblaci onemogućili su spašavanje, piše The Guardian.

Ballard je bio uspješan penjač koji se solo popeo na svih šest velikih alpskih planina u jednoj zimi. Njegova majka Alison Hargreaves bila je također uspješna penjačica, koja je poginula na planini K2 1995. godine.

Planina ubojica

Planina ubojica, kako nazivaju Nanga Parbat, dio je nekih od najtužnijih ali i najslavnijih priča o usponu na Himalaju. Britanski planinar Albert Mummery nestao je na planini 1895. godine. Planinu je osvojio 1953. godine Herman Buhl koji je jedva preživio spuštanje nakon što je na ivici proveo cijelu noć, piše Express.hr.

1970. godine u kontroverzi o kojoj se i dana s priča poginuo je Gunther Messner, brat poznatog himalajskog planinara Rheinholda Messnera. Po prvi put na nju se u zimu popelo 2016. godine, a bez obzira na godišnje doba ostaje jako veliki i zastrašujući izazov. Iako je Nardi već bio na planini, pa i zimi, Ballardu je to bila tek druga himalajska ekspedicija. Njegovi kolege opisali su ga kao "jako talentiranog i sposobnog penjača" koji je sada bio na mjestu na kojem su upornost i iskustvo ključ uspješne misije. Njegov nestanak izazvao je šok zbog činjenice kako mu je majka poginula na sličan način prije 24 godine.

Poput svog sina i majka je bila izuzetna penjačica, a i ona se tako samostalno popela na šest alpskih planina u ljetnim danima. Njezina velika ambicija bila je postati prva Britanka koja je popela na Everest, pa se tako na najveću planinu na svijetu popela sama i bez kisika, što je rijetkost. Tog ljeta planirala se popeti na K2 i Kanchenjung, drugog i trećeg vrha na svijetu. Nekoliko mjeseci nakon Everesta, poginula je tijekom spuštanja sa planine K2.

U biografiji objavljenoj nakon njezine smrti, Regions of the Heart, kao jedan od razloga koji ju je mogao nagnati na ovaj čin navodi se i problematičan brak. Prije pet godina na penjačkoj sceni pojavio se njezin sin, pomalo usamljenik, koji je marljivi gradio svoj penjački životopis, penjao se po zimi na planine u Škotskoj i ubrzo do pažnje javnosti došao i zbog slavne majke. Na neki način nastavio je njezinu uspješnu karijeru, osim u zimskim mjesecima.

"Prije nego što smo ga upoznali čuli smo puno o njemu. Naletjeli smo na njegov veliki trud još dok je bio tinejdžer kada je pokušavao organizirati ekspediciju na K2 i postati prva osoba koja se na planinu popela tijekom zimskih mjeseci, i to samostalno, što je jako opasan pothvat. Ne možemo ne vidjet kako njegova motivacija dolazi iz majčina naslijeđa. Odabrao je iste planine, isti put, a i on želi biti profesionalni penjač", rekli su penjači Jack Geldard i Nick Bown.

Skupljanje iskustva

Tom je iskustvo skupljao na većim planinama prije nego je objavio kako kreće na Nanga Parbat u zimskim mjesecima, što je dosta daleko od penjača uz pratnju koji se svake godine penju sa fiksiranim užadima na Everest. Uključeni bi se penjali u manjim timovima i u sred zime kada vjetrovi koji pušu mogu doseći snagu uragana.

Penjač i dokumentarist Sean Smith, jedan od nekoliko Britanaca koji su se pokušali popeti na Nanga Parbat zimi, kaže da može razumjeti njegov pokušaj. "S jedne strane je strašno, dani su jako hladni i teški i svaki je velika borba za preživljavanje. Sve se smrzava, a planinu preplave masivne lavine", naglašava. Planinski vodič Sandy Allan, koji se dvaput popeo na planinu Nanga Parbat, obiteljski je prijatelj Ballarda koji će majku opisati riječima "nevjerojatna" a sina sličnog talentu.

"Penjali smo se rutom koja vodi vodi preko dna Mummery Riba. Za nekoga poput Toma penjanje na greben, i to dok je bio na vrhuncu snage, trebao bi biti prilično lak pristup. No kada dođete na vrh, dolaze problemi. Veliki plato sa ledenim vrhovima leda koji su poprilično opasni, uz led koji pada", naglašava.

Po pisanju na blogpostu na jednoj od stranica njegovog sponzora Montane, Ballard je naišao na duboki snijeg u planinama, negdje do dubine od četiri metra koji ih je prisilio da napuste jedan od kampova. Kako su prolazili tjedni tako se jedan član tima razbolio i otišao. Povukao se i otišao zbog zabrinutosti oko uvjeta.

"Nakon velike količine napadalog snijega nešto se u njemu promijenilo. Rekao mi je kako ne želi izgubiti život na toj planini", rekao je Nardi u razgovoru za ruske penjače. Njih su dvojica odlučili nastaviti. U posljednjem priopćenju kojeg je Nardi dao za talijansku stranicu Le lena, govori kako je Ballard upravo otkrio novu rutu.

"Vidjeli smo ledeni snijeg usred sjenovitih zidova koji će nam omogućiti da budemo brži", rekao je. Tada su se popeli na oko 6300 metara i spustili na 6000 metara gdje su napravili kamp, što je i bila njihova posljednja poznata lokacija. Oni koji ih poznaju nadaju se kako su negdje na sigurnom i čekaju povratak, uz ispražnjene baterije satelitskih telefona ili signal koji je blokiran zbog vremena. To bolno čekanje bilo kakvih vijesti i dalje se nastavlja.


Kopirati
Drag cursor here to close