Booster doza

Što o trećoj dozi kaže Pfizer, a što Sinofarm?

Svi cijepljeni dvjema dozama cjepiva protiv koronaviursa u Izraelu sada imaju mogućnost dobiti i treću dozu najranije pet mjeseci nakon što su primili drugu dozu.
Sci-Tech / Znanost | 17. 09. 2021. u 12:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Treća, booster doza Pfizer/BioNTechovog cjepiva protiv koronavirusa znatno povećava zaštitni efekt kod osoba starijih od 60 godina, pokazalo je novo istraživanje izraelskih znanstvenika.

Među starijim osobama koje su primile dvije doze cjepiva, 10 puta češće se razvila infekcija, a 20 puta više cijepljenih dvjema dozama oboljelo je od težeg oblika infekcije u odnosu na one koji su primili i treću, booster dozu, objavili su izraelski znanstvenici u New England Journal of Medicine.

Svi cijepljeni dvjema dozama cjepiva protiv koronaviursa u Izraelu sada imaju mogućnost dobiti i treću dozu najranije pet mjeseci nakon što su primili drugu dozu.

Naime, uprkos visokoj procijepljenosti ta se država trenutno bori protiv trećeg vala koronavirusa.

Izraelski istraživači pretpostavljaju da je to zbog puno zaraznije delta varijante koronavirusa i pada nivoa zaštite kojeg cjepivo pruža šest mjeseci nakon primanja druge doze. Prema mišljenju znanstvenika efikasnost cjepiva pala je na 50 posto.

Carsten Watzl, glavni tajnik Njemačkog društva za imunologiju za dpa je rekao da se otprije zna kako je nivo antitijela oko 10 puta veći nakon treće doze cjepiva nego nakon samo dvije.

No studija istovremeno upućuje na to da je zaštitni efekt dvije doze ipak puno veći nego u slučaju ako se pojedinac nije uopće cijepio protiv koronavirusa.

Watzl je istaknuo da u sklopu studije znanstvenici nisu proučavali mogućnost pojave nuspojava. No, zasad iz Izraela nema izvještaja o tome da treća doza rezultira značajnijim nuspojavama u odnosu na drugu.

Istovremeno, Watzl ističe da ne preporučuje booster dozu za mlađe osobe, već za sve starije od 80 godina i za one starije od 60 godina koje već boluju od nekih kroničnih bolesti.

I u Njemačkoj se u nekim slučajevima osobama starijim od 80 godina i osobama s imunodeficijencijom, stanjem ljudskog organizma u kojem je imunološki sustav oslabljen, već nudi i treća booster doza cjepiva protiv koronavirusa, javlja N1.

Srna je pak objavila da su istraživanja provedena u Kini pokazala da treća doza Sinofarmova cjepiva protiv virusa korona dovodi do oporavka i povećanja broja antitijela koji je opao u mjesecima nakon druge doze.

Treća doza, također, povećava odgovor stanica na virusa korona.

Rezultati istraživanja, koji tek trebaju biti podvrgnuti stručnoj recenziji, dolaze u vrijeme kada Kina počinje davati treću dozu cjepiva protiv Covida-19 visoko rizičnim pripadnicima populacije, dok raste zabrinutost da bi opadajuća razina antitijela vremenom mogao oslabiti zaštitu od virusa.

Otprilike pet mjeseci nakon druge doze Sinofarmova cjepiva, prema analizi uzoraka uzetih od cijepljenih zdravstvenih radnika, prosječna koncentracija neutralizirajućih antitijela protiv virusa pala je za 70 posto u odnosu na razinu koja je zabilježena četiri tjedna nakon druge doze.

Ali, tjedan dana nakon treće doze, koncentracija antitijela porasla je 7,2 puta u usporedbi s razinom koja je viđena pet mjeseci nakon druge doze, rekli su istraživači.

Stanični odgovori, još jedan važan dio ljudskog imunološkog sustava, također su se poboljšali nakon treće doze Sinofarma.

 

Kopirati
Drag cursor here to close