Bioosjetljiva

Pametna tetovaža mogla bi paziti na naše zdravlje

Pametna bioosjetljiva tetovaža reagira na promjene u kemiji tijela i mijenja boju
Sci-Tech / Znanost | 02. 10. 2017. u 18:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godinama su tetovaže bile statusni simbol i izraz određenog stava. No, u današnje vrijeme tetovaže imaju više dekorativnu nego statusnu ulogu.

Upravo zato što su tetovaže postale uobičajene, brojni znanstvenici kreću u razvoj pametne tinte i pametnih tetovaža koje imaju napredne uloge.

Tako je tim znanstvenika s Harvarda i MIT-a razvio pametne tetovaže koje bi u budućnosti mogle pomoći bolesnicima da lakše nadziru svoje zdravlje.

Temelj su pametnih tetovaža bioosjetljive tinte koje su razvijene na Harvardu, a koje bi mogle zamijeniti tradicionalne medicinske uređaje za kontroliranje, primjerice razine šećera u krvi ili dehidracije.

Za razliku od nosivih uređaja koji mogu poslužiti i kao medicinski uređaji, pametne tetovaže ne trebaju baterije za rad i gotovo su neprimjetne na tijelu, piše Zimo.co.

Zato su u sklopu projekta "Dermal Abyss" znanstvenici razvili pametnu bioosjetljivu tintu koja reagira na kemiju tijela i mijenja boju kako bi nositelja upozorila na promjene kojih on možda nije svjestan. Zasad su razvijene dvije vrste tinte – jedna koja reagira na promjenu razine šećera u krvi i druga koja reagira na povišenu razinu soli u tijelu (što može ukazivati na dehidraciju).

Da pametna tinta djeluje, znanstvenici su dokazali na komadu svinjske kože u laboratoriju. No još treba riješiti cijeli niz poteškoća prije no što pametna tinta bude spremna za korištenje.

Jedan od problema s kojim su se znanstvenici suočili jest stabilizacija tinte kako ona ne bi tijekom vremena izblijedila. Drugi je problem kako prepoznati blage promjene u boji tinte. Zato su razvili aplikaciju za pametni telefon koja analizira fotografiju tetovaže i daje točnije očitanje od onoga koje bi pacijent mogao dati.

Međutim, ako drugi znanstvenici nastave razvijati njihov koncept, u budućnosti bismo mogli dobiti privremene ili trajne medicinske tetovaže koje bi nam davale vrijedne informacije o trenutnom zdravlju i stanju organizma.

 

Kopirati
Drag cursor here to close