Korado Korlević

Ovo je proba za epidemiju opasniju od ove

Ovo je generalna proba za trenutak kad nam dođe pandemija koja će biti neopisivo opasnija od ove
Sci-Tech / Znanost | 06. 11. 2020. u 02:47 Bljesak.info
N1 Pressing: Korado Korlević

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Govoreći o tome koliko je pandemija koronavirusa već sada izazvala posljedice u ljudskoj civilizaciji koje bi mogle ostati trajne, Korado Korlević, astronom iz Zvjezdarnice Višnjan rekao je za televiziju N1 da je kompliciranije nego što se vidi.

''Za početak, to nije ona pandemija koja se očekivala. Mi statistički znamo koliko vremena treba da se pojavi neka pandemija prema broju stanovnika i virusa koji se nalaze u opticaju. Znalo se da će biti pandemija, znalo se da postoji vjerojatnost da to bude neki koronavirus i očekivalo se više mrtvih od ovoga'', rekao je Korlević.

Upozorio je da to nije jedini problem čovječanstva te da trenutno imamo i ''socijalni i kulturni kolaps''.

''Imamo situaciju da smo u društvu snova, a onda mediji publiku, koja je spremna na prodaju priča, idu strašiti brojevima po prvi put na takav način'', kaže te dodaje da čovječanstvo nije naviklo živjeti pod pritiskom ovako intenzivne informiranosti umrlih od, primjerice, gripe ili žutice, odnosno malarije.

''Sad smo naučili, kad netko ima gripu, kad je bolestan, da ne treba ići na posao. Imali smo situaciju da je netko imao gripu, došao je na posao i zarazio je pola kolektiva onim virusima koje je donio. Ovo je jedna generalna proba za trenutak kad nam dođe pandemija koja će biti neopisivo opasnija od ove. Sad znamo što treba raditi'', kaže Korlević.

On tvrdi, da ako bi se gledali svi mogući scenariji, ne treba isključiti mogućnost da čovjeka, homo sapiensa, više ne bude bilo za, primjerice, sto godina.

''Što znači da nas više nema? Netko će nas naslijediti. Ako je to homo superior, onda je on onaj koji preuzima naše poslanje. Ako su to roboti, onda mi nestajemo kao vrsta, ali ne nestaje ono što je misija širenja. Ako nestaju roditelji, a ostaju djeca, je li bitno što su nestali roditelji? U ovom slučaju je problem da ako se desi da nestanemo, to će biti vjerojatno naša odluka. Neće biti odluka umjetne inteligencije, neće biti odluka homo superiora, nego ćemo mi biti ti koji će zaključiti da je opstanak suviše kompliciran, pa se nećemo razmnožavati'', rekao je Korado Korlević, astronom iz Zvjezdarnice Višnjan u razgovoru za televiziju N1.

Kopirati
Drag cursor here to close