Otkriće bh. istraživača

Na Konjuhu otkrivena cesta iz rimskog doba

Na osnovi dosadašnjih znanstvenih saznanja o rimskoj cestogradnji na tlu Bosne i Hercegovine, novootkrivena cesta na Konjuhu pripada 1. st. n.e.
Sci-Tech / Znanost | 15. 11. 2020. u 15:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bh. istraživači otkrili su cestu iz rimskog doba koja se s prijevoja stara Karaula, na putu Sarajevo - Tuzla, pružala jugoistočnim obroncima planine Konjuh i silazila u Kladanj. Projekt je realiziran u organizaciji Univerziteta u Tuzli.

Kako je objasnila doc.dr. Mersiha Imamović sa Odsjeka za historiju pri Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli, od srpnja do rujna 2020. godine obavljena je prva faza istraživanja starih putnih komunikacija na planini Konjuh.

"Na više mjesta naišlo se na njene dijelove čija je kaldrma skoro u potpunosti ispreturana. U puno slučajeva ostao je samo trag trase. U cijelosti ili djelomično, i to u veoma dobrom stanju, sačuvani su tragovi na lokalitetima Dobra Voda i Vojnik", objašnjava Imamović.

Na osnovi dosadašnjih znanstvenih saznanja o rimskoj cestogradnji na tlu Bosne i Hercegovine, novootkrivena cesta na Konjuhu pripada 1. st. n.e. Imala je prvenstveno vojni a potom i gospodarski značaj, kako za Rimsko Carstvo tako i za današnji bosanskohercegovački prostor.

Foto:akta / Bh. istraživači otkrili cestu na Konjuhu iz rimskog doba

"U Kladnju se cesta račvala u dva pravca. Jedan se vjerojatno pružao dolinom rijeke Drinjače prema rijeci Drini a odatle je uzvodno vodio na sjever prema Savi i dalje, za gradove onovremene rimske provincije Panonije. Drugi krak je vodio preko današnjih naselja Brateljevići i Pauč do lokaliteta Pekara (danas poznat pod nazivom Muška Voda)", navodi se u priopćenju.

Nakon propasti Rimskog Carstva u 5. stoljeću cesta je bila u upotrebi i u srednjem vijeku i u osmanskom periodu. Osmanlije su shodno svojim potrebama uz postojeće puteve gradili nove. Jedan od takvih je njihov karavanski put koji je vodio od Kladnja prema Brateljevićima, drugi je povezivao Kladanj-Buševo-Vranovići-Tuholj, a treći Tuholj-Miljkovac-Stupari. Naša istraživanja su također identificirala trase tih puteva.

"Rim je odmah po osvajanju prostora današnje BiH započeo izgradnju cesta koje su imale zadatak da povežu jadransku obalu sa Srednjom Europom. Već početkom 1. st. n.e. izgrađeno ih je 5 u dužini preko 400 km. Iako su u dobroj mjeri dosadašnja istraživanja odredila njihove trase novija istraživanja otkrila su do sada nepoznate ostatke ceste koja je prolazila preko planine Konjuh iznad Kladnja, u blizini suvremene ceste Sarajevo-Olovo-Kladanj-Tuzla", nedavno je kazao prof. Enver Imamović u vezi otkrića rimske ceste na Konjuhu, prenosi akta.

Kopirati
Drag cursor here to close