Neuroznanstvenici

Otkriven receptor u mozgu odgovoran za negativno raspoloženje

U središtu mozga neuroznanstvenici su pronašli receptor kojem se nisu nadali i za koji vjeruju da je odgovoran u reguliranju negativnih raspoloženja.
Sci-Tech / Znanost | 11. 11. 2019. u 17:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Negativno raspoloženje može biti posljedica kroničnog nagomilanog stresa i bihevioralnog utjecaja okoline na nas i obratno. Ono se dovodi i u vezu s depresijom, tjeskobom, agresijom, niskim samopouzdanjem, psihološkim stresom te smanjenom željom za seksom, dok pak kod nekih pojedinaca negativno raspoloženje može dovesti i do povećanja želje za seksom.

Bitno pitanje jest što zapravo uzrokuje negativno raspoloženje u našem mozgu? Znanstvenici su, čini se, upravo pronašli odgovor na to pitanje, a rezultat njihova istraživanja mogao bi rezultirati novim lijekovima protiv lošeg raspoloženja.

Više studija negativno raspoloženje kod čovjeka pripisivalo je dosad kemijskoj neravnoteži u mozgu. No mogućih uzroka te neravnoteže ima mnogo, uključujući genetske predispozicije, stresne događaje u životu, korištenje raznoraznih lijekova te druge probleme medicinske prirode, prenosi Zimo.co.

Međutim, tim znanstvenika sa Sveučilišta Sydney, Instituta Kolling, zajedno sa znanstvenicima iz Francuske, Kanade i Mađarske, otkrili su receptor u mozgu za koji vjeruju da je povezan s negativnim raspoloženjima kod čovjeka.

Riječ je o receptoru veličine zrna graška u ljudskom mozgu koji se nalazi u središnjem dijelu mozga, odnosno medijalnoj habenuli (mamuzi).

Navedeni znanstvenici smatraju da taj receptor koji se zove glicin usmjeren NDMA (N-metil-D-aspartat) receptor igra ključnu ulogu u reguliranju negativnih raspoloženja. Iako znanstvenici još uvijek neadekvatno razumiju funkcije medijalne mamuze, smatraju da je povezana s negativnim emocionalnim stanjima.

Znanstvenici su zapravo otkrili nešto čemu se nisu nadali, a to je da receptor sa samo jednom molekulom neuroodašiljača umjesto dvije.

NMDA receptori obično imaju dvije različite molekule neuroodašiljača - glutamat i glicin, koji vežu i aktiviraju receptor. Novootkriveni receptor ima samo glicin koji obavlja obje funkcije.

''Receptori usmjeravaju rad mozga i trenutačno su meta oko 40 posto lijekova na tržištu. S tim u vezi, otkriće ovog novog receptora i njegove uloge u upravljanju tjeskobom i utjecajima negativnih iskustava znači da ima velik potencijal biti visoko ciljana meta novih lijekova za reguliranje raspoloženja'', pojašnjava dr. Yo Otsu, voditelj studije.

''Problem s psihijatrijskim lijekovima jest taj da nisu specifični te utječu na čitav mozak'', dodaje Otsu.

''Ovo otkriće nudi potencijal za stvaranje puno preciznijih lijekova s mnogo manje nuspojava'', kaže.

Studija je objavljena u znanstvenom časopisu Science i mogla bi otvoriti posve novo područje u istraživanju funkcija mozga, prenio je Zimo.co.

Kopirati
Drag cursor here to close