Meteoritics & Planetary Science

Otkriven najraniji slučaj da je meteor usmrtio čovjeka

Taj podatak, koji su otkrili pretražujući državnu arhivu, znanstvenici su objavili u žurnalu „Meteoritics & Planetary Science“.
Sci-Tech / Znanost | 01. 05. 2020. u 15:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski znanstvenici pronašli su dokaz o, kako se vjeruje, najranijem zabilježenom slučaju da je meteorit ubio čovjeka koji se odigrao 22. kolovoza 1888. godine.

Taj podatak, koji su otkrili pretražujući državnu arhivu, znanstvenici su objavili u žurnalu „Meteoritics & Planetary Science“.

Ovaj neobičan slučaj dogodio se u selu Sulejmanija, koje je nekada pripadalo Osmanskom carstvu, a spisi pokazuju da je lokalno stanovništvo tada prijavljivalo da su vidjeli „ogromnu vatrenu loptu“ na nebu.

„Skoro svaki događaj je zabilježen u arhivi: prirodne nepogode, financije, prepiske vlade... I ako ste 'kihnuli', to je na neki način registrirano“, izjavio je za glasnogovornik „Space“ Ozan Unsalan, izvanredni profesor katedre za fiziku na Univerzitetu u Istanbulu.

On je rekao da je jedan od mogućih razloga što se na ove dokaze čekalo dugo činjenica što većina rukopisa nije na engleskom jeziku.

U dokumentima se navodi da je u selu Sulejmanija meteorit ubio jednog čovjeka, dok je drugi teško ozlijeđen i ostao paraliziran.

Znanstvenici su pronašli tri pisma u kojima se opisuje taj događaj o kojem je obavješten i Abdul Hamid II, 34. sultan Otomanskog carstva.

U posljednjem stoljeću, a i tijekom 2000-ih, ima nekoliko dokumentiranih slučajeva da je meteorit pogodio ljude.

Godine 1954. stanovnicu istočne Alabame u Americi Ann Hodges, pogodio je dio meteorita težak 3,8 kilograma koji je probio krov njene kuće dok je spavala.

Pre samo 11 godina njemačkog 14-godišnjeg tinejdžera iz Njemačke, Gerita Blanka, pogodio je dio meteorita veličine graška.

Kopirati
Drag cursor here to close