Dženan Zulum

Očekuje se nešto toplija jesen od prosjeka

Navodi da bi ukupne količine padavina u Hercegovini tijekom jeseni 2018. trebale biti nešto veće u odnosu na prosjek za razdoblje 1981.-2010. godina, a u Bosni oko granica višegodišnjeg prosjeka.
Sci-Tech / Znanost | 22. 09. 2018. u 15:02 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"U BiH se tijekom jeseni, prema dostupnim prognostičkim materijalima europskih i svjetskih centara za dugoročnu prognozu, očekuju malo veće srednje temperature zraka u odnosu na višegodišnju srednju temperaturu (1981. - 2010. godina) - kazao je Feni klimatolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH Dženan Zulum.

"Iako se očekuje nešto toplija jesen od prosjeka, to ne znači da neće biti kraćih razdoblja sa izrazito nižim temperaturama zraka u odnosu na prosječne vrijednosti", pojašnjava Zulum.

Navodi da bi ukupne količine padavina u Hercegovini tijekom jeseni 2018. trebale biti nešto veće u odnosu na prosjek za razdoblje 1981.-2010. godina, a u Bosni oko granica višegodišnjeg prosjeka.

"U ova tri mjeseca, nisu isključena duži sušna razdoblja, ali i kraća razdoblja s većom količinom padavina", kazao je Zulum, napomenuvši da je u prvih 20-ak dana rujna bio jedan natprosječno toplo razbolje, ali i razdoblje s malom količinom padavina, odnosno u pojedinim predjelima BiH tih padavina gotovo da nije bilo.

Po njegovim riječima, listopad bi kada je riječ o temperaturama  trebao biti  bliži granicama višegodišnjeg prosjeka, a količine padavina, prema sadašnjim pokazateljima u Hercegovini bi trebale da budu nešto malo veće u odnosu na višegodišnji prosjek. U studenom u Bosni padavine bi trebale biti ispod višegodišnjeg prosjeka, a temperature zraka će biti u granicama višegodišnjeg prosjeka ili čak toplije. U Hercegovini će padavine biti oko višegodišnjeg prosjeka, kao i temperature.

Zulum nije mogao govoriti o prognozi vremena za zimu, naglasivši kako će tek krajem studenog meteorolozi o tome imati preciznije podatke.

"U razdoblju od 26. do 30. studenog predstavnici svih meteoroloških centara u regiji, pa i šire, imat će zajednički sastanak gdje će doći do usuglašavanja prognoze za zimsko razdoblje. Nakon toga bit će izdano priopćenje kakvo nas vrijeme može očekivati od 1. prosinca ove do 28. veljače naredne godine, ne samo u BiH nego i u čitavom području Mediterana", kazao je Zulum.

Kopirati
Drag cursor here to close