Znanstveno dokazano

Obje doze cjepiva daju bolju zaštitu od Delta varijante koronavirusa

Stručnjaci kažu da velika studija, objavljena u The Lancetu, naglašava važnost potpunog cijepljenja stanovništva jer cijepljenje smanjuje rizik od ozbiljnih simptoma bolesti od bilo koje varijante virusa, iako je Delta soj trenutna prijetnja.
Sci-Tech / Znanost | 28. 08. 2021. u 14:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za pacijenti koji obole od Delta varijante novog koronavirusa dvostruko je veća vjerojatnoća da će trebati bolničko liječenje u usporedbi s oboljelima od Alfa soja koji je ranije bio rasprostranjen u Velikoj Britaniji.

Stručnjaci kažu da velika studija, objavljena u The Lancetu, naglašava važnost potpunog cijepljenja stanovništva jer cijepljenje smanjuje rizik od ozbiljnih simptoma bolesti od bilo koje varijante virusa, iako je Delta soj trenutna prijetnja, prenosi BBC.

Zavod za javno zdravstvo Engleske (PHE) i Vijeće za medicinska istraživanja analizirali su 43.338 oboljelih od Covida-19 koji su se dogodili između ožujka i svibnja - kada su i Alfa, poznata i kao Kent varijanta i Delta bile prisutne u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Većina ovih infekcija bila je kod osoba koje još uvijek nisu bile cijepljene. Većini nije bilo potrebno bolničko liječenje, ali rizik od prijema u bolnicu bio je dvostruko veći kod osoba kojima je dijagnosticirana Delta varijanta, u usporedbi s onima oboljelim od Alfa soja.

Stručnjaci tvrde da bi cijepljenje trebalo smanjiti taj rizik uz primljene obje doze.

Nedavna analiza PHE-a sugerira da je učinkovitost protiv težih slučajeva nakon dvije doze: 96 posto Pfizer-BioNTech cjepiva i 92 posto za Oxford-AstraZeneca cjepiva.

Druga istraživanja sugeriraju da, iako zaštita od simptomatskih infekcija s vremenom može oslabiti, oba cjepiva i dalje nude dobru zaštitu od težih obolijevanja i smrti uzrokovanih Delta sojem.

Više od 47,9 milijuna ljudi ili oko 88 posto osoba u dobi od 16 godina u Velikoj Britaniji, do sada je primilo prvu dozu cjepiva.

Kopirati
Drag cursor here to close