James Allison i Tasuku Honjo

Nobel za prekretnicu u liječenju raka

''Allison i Honjo pokazali su kako se razne strategije za inhibiranje kočnica u našem imunološkom sustavu mogu koristiti u liječenju raka'', navodi u priopćenju švedski institut
Sci-Tech / Znanost | 01. 10. 2018. u 12:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

James Allison i Tasuku Honjo dobili su Nobelovu nagradu za medicinu za 2018. zbog otkrića koja su dovela do prekretnica u liječenju raka, priopćila je institucija za dodjelu nagrade u ponedjeljak.

''Allison i Honjo pokazali su kako se razne strategije za inhibiranje kočnica u našem imunološkom sustavu mogu koristiti u liječenju raka'', navodi u priopćenju švedski institut Karlinska, objavljujući nagradu od devet miliona švedskih kruna (milijun američkih dolara).


Nagrada za medicinu prva je od Nobelovih nagrada koje se dodjeljuju svake godine. Nagrade za dostignuća u znanosti, književnosti i miru stvorene su u skladu s oporukom izumitelja dinamita i poslovnog čovjeka Alfreda Nobela i dodjeljuju se od 1901.


Nagrada za književnost neće biti dodijeljena u ovoj godini nakon što je tijelo koje dodjeljuje nagrade pogođeno skandalom sa seksualnim zlostavljanjem, prenosi Reuters.

 

Nije namjeravao izučavati rak

Američki liječnik James Allison izjavio je u ponedjeljak da je ''počašćen i pokoran'' što je dobio ovogodišnju Nobelovu nagradu za medicinu za njegovo otkriće mehanizma otpuštanja proteina koji djeluju kao kočnica inhibitora imunološkog sustava, oslobađajući ćelije koje napadaju tumore.

Allison tvrdi da nije namjeravao izučavati rak, nego da ''bolje razumije biologiju T-stanica, tih nevjerojatnih stanica koje putuju našim tijelom i rade na našoj zaštiti''.

Istraživanje je dovelo do tretmana poznatog kao ''kontrola blokade imunološkog sustava'' i Allison tvrdi da je bio u prilici da se sastane s preživjelima od raka koji su živi dokaz moći njegovog tretmana. 

Allison je spomenuo u svojoj izjavi i Centar za rak M.D. Anderson u Houstonu kako bi odao počast ''nizu diplomiranih studenata, doktoranata sa sveučilišne klinike''.

Kopirati
Drag cursor here to close