Uključuje VR

Njemački znanstvenici misle da su pronašli način kako izliječiti ljude od fobija

Sci-Tech / Znanost | 21. 09. 2017. u 15:49 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici iz Sveučilišne bolnice u Wuerzburgu u Njemačkoj misle da kombinacijom virtualne stvarnosti i transkranijalne magnetske stimulacije, dakle kada se određene regije mozga stimuliraju ciljanim magnetskim poljem, mogu pomoći ljudima da prevladaju tjeskobu i fobije kao što je strah od visine, piše Telegram.hr.

Nova studija provedena je na 39 pacijenata koji su svi patili od straha od visine. Korištenjem virtualne stvarnosti stavljani su u situacije u kojima se javlja strah. Dvadeset minuta prije izlaganja strahu, kod pola sudionika stimuliran je prednji dio mozga transkarnijalnom magnetskom stimulacijom. Drugoj polovici pacijenata davan je placebo.

Dvije serije, grupa ljudi koja je tretirana magnetskom stimulacijom prije izlaganja virtualnoj stvarnosti, pokazala je manje razine tjeskobe kod straha od visine. Pozitivni učinci održali su se i nakon tri mjeseca. I neke prijašnje studije bavile su se virtualnom stvarnošću kao terapeutskim sredstvom. A ovaj rad dodaje i magnetsku stimulaciju što bi se zajedno moglo pokazati kao moćno sredstvo za ublažavanje i liječenje fobija.

Znanstvenici žele proširiti istraživanje i na druge strahove da vide mogu li ih tretirati s istim uspjehom. Sljedeća je na redu arahnofobija, strah od paukova. Rad je objavljen u časopisu Brain Stimulation.

Kopirati
Drag cursor here to close