Flower of Kent

Newtonovo stablo jabuke četiri stoljeća prkosi vremenu

Ovu rijetko drvo britanska kraljica Elizabeth II je 2002. godine proglasila je među 50 zaštićenih stabala i dio je engleskog naslijeđa.
Sci-Tech / Znanost | 04. 04. 2018. u 11:50 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Čuvena sorta "Flower of Kent" (cvijet Kenta), najpoznatija jabuka u svijetu znanosti koja se nalazi u engleskom gradu Granthamu, stoljećima stoji uspravno i prkosi vremenu, javlja Anadolia.

Stablo je slavu steklo nakon priče o jabuci koja je pala na zemlju i inspirirala britanskog znanstvenika Isaaca Newtona da formulira teoriju gravitacije.

Ovu rijetko drvo britanska kraljica Elizabeth II je 2002. godine proglasila je među 50 zaštićenih stabala i dio je engleskog naslijeđa. 

Voćnjak u kojem se drvo nalazi u posljednjih 400 godina posjetio je veliki broj turista i poštovatelja Newtonovog djela.

Prema nekim podacima, drvo je ponovo poraslo nakon oluje koja ga je 1820. godine uništila. 

Manastir Woolsthorpe gdje se stablo nalazi pretvoren je u muzej gdje posjetitelji mogu vidjeti Newtonovu studiju, sobu gdje je 1642. godine rođen i njegov salon. 

Neke od najranijih kopija Newtonovih knjiga, poput " Matematički principi prirodne filozofije" iz  1678. i "Optika" iz 1704. godine, izložene su u muzeju. 

Newton je bio engleski fizičar, matematičar, astronom, alkemičar i filozof prirode, koji je danas za većinu jedna od najvećih ličnosti u povijesti znanosti. Rođen je 25. prosinca 1642. godine u Lincolnshireu i o njemu su brinuli djed i baka, nakon što ga je majka napustila zbog udaje.

Osnovno obrazovanje stekao je u Kraljevskoj školi "Gratham", a studirao je na koledžu "Cambridge Trinity". Nakon diplomiranja 1666. godine vratio se kući kako bi se sklonio od kuge koja je te godine harala Engleskom.

Tamo je u sljedeće dvije godine došao do svojih najvećih otkrića, među kojima i teorije o gravitaciji. 

Jedan je od najutjecajnijih znanstvenika čovječanstva. Njegovi najpoznatiji znanstveni radovi uključuju teoriju o tri zakona mehanike koja objašnjavaju zašto se neko tijelo kreće i teoriju gravitacije. 

Svojim čuvenim eksperimentom s prelamanjem svjetlosti kroz prizmu objasnio je kako se svjetlost sastoji samo od sedam boja. 

Newton je postao i prvi znanstvenik kome je 1705. godine dodijeljen status viteza. Također je bio i član engleskog parlamenta od 1689. do 1690. godine. 

Preminuo je 31. ožujka 1727. godine i sahranjen je u crkvi Westminster u Londonu.

Kopirati
Drag cursor here to close