Kako to?

Nestale tisuće dokumenata o značajnim povijesnim događajima

Među materijalima koji nedostaju su i dokumenti koji se tiču atentata na premijera Yitzhaka Rabina 1995. godine.
Sci-Tech / Znanost | 07. 08. 2020. u 10:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tisuće dokumenata, točnije skoro 10.000 datoteka, koji se odnose na značajne događaje iz izraelske povijesti nedostaju iz službenih arhiva zemlje, izvijestili su lokalni mediji.

Kako navodi izraelski list ''Haaretz'', ova nesvakidašnja činjenica je otkrivena nakon što je zagovaračka grupa Hatzlacha državnim institucijama uputila zahtjev za pristup određenim informacijama.

U odgovoru na zahtjev, arhivske vlasti dostavile su grupi Hatzlacha službeni popis u kojem je otkriveno da se radi o izgubljenim dokumentima.

Među materijalima koji nedostaju su i dokumenti koji se tiču atentata na premijera Yitzhaka Rabina 1995. godine koji je izveo desničarski izraelski radikal, ubojstva cionističkog vođe Chaima Arlosoroffa 1933. godine, suđenje nacističkom ratnom zločincu Adolfu Eichmannu u Izraelu te materijal o Jom Kipurskom ratu.

Eichmann, glavni oficir nacističke paravojne organizacije, igrao je vodeću ulogu u genocidu nad europskim Jevrejima, posebno prateći i naređujući prijevoz 600.000 mađarskih Jevreja do plinskih komora u Auschwitzu 1944. godine. Osuđen je na smrt 1962. godine u procesu na Okružnom sudu u Jerusalemu i obješen u zatvoru Ramla u Izraelu.

Egipat i Sirija su 1973. godine pokrenuli rat protiv Izraela, poznat još kao Jom Kipurski rat u kojem je Izrael ostao bez Sinajskog poluotoka koji je prethodno zauzeo 1967. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close