Iskorak

Nema više odlaska 'vani': Mostar dobio suvremenu opremu za dijagnostiku epilepsije

Zadovoljstvo novim iskorakom, vrijednim oko 250 tisuća KM, nije krio ni ravnatelj SKB Mostar, dr. Ante Kvesić koji je istaknuo kako su ovim zaokružili dijagnostiku na Odjelu za neurologiji i neuropedijatriju.
Sci-Tech / Znanost | 04. 11. 2019. u 12:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Pacijenti iz cijele Federacije neće više morati ići u inozemstvo, moći će se liječiti u SKB Mostar'', rekao je to Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić tijekom uručivanja suvremene opreme za dijagnostiku epilepsije i Parkinsonove bolesti mostarskoj bolnici.

Foto: Bljesak.info / Mostar dobio suvremenu opremu za dijagnostiku epilepsije

Mandić je istaknuo kako će ovim bolnica u Mostaru biti povezana s referalnim centrom u zagrebačkoj Dubravi, te bolnicama u Novoj Biloj i Tuzli, koje su također sudjelovale u ovom projektu.

Zadovoljstvo novim iskorakom, vrijednim oko 250 tisuća KM, nije krio ni ravnatelj SKB Mostar, dr. Ante Kvesić koji je istaknuo kako su ovim zaokružili dijagnostiku na Odjelu za neurologiju i neuropedijatriju.

Foto: Bljesak.info / Mostar dobio suvremenu opremu za dijagnostiku epilepsije

''Svaki novi projekt koji ova bolnica doživi, ja doživljavam kao veliki iskorak. Naš cilj jeste da sve ono što treba za naše pacijente da radimo ovdje, i ovo je samo još jedan nemali korak u tom pravcu'', rekao je Kvesić prilikom uručivanja suvremenog EEG uređaja s pripadajućom opremom za uspostavu video EEG monitoringa.

Da je ovo oprema koja se trenutno koristi u svim najvećim svjetskim centrima za epilepsiju potvrdila je i dr. Nataša Pejanović-Škobić s Klinike za neurologiju SKB Mostar koja je istaknula kako već od sljedećeg tjedna kreću s korištenjem ove opreme.

''Ovim postajemo dijelom jedne digitalne platforme, što je novost svih modernih zdravstvenih sustava. Postajemo dijelom onoga što cijeli svijet trenutno sada podiže – telemedicinski centar, s centrima u Hrvatskoj, Crnoj Gori i u BiH. Naši pacijenti sada fizički ne moraju ići po savjet, mišljenje, preporuku najvećih stručnjaka iz ovog polja, nego će to dobiti na dnevnoj bazi zahvaljujući našoj komunikaciji i 24-satnoj povezanosti'', istaknula je dr. Pejanović-Škobić.

Foto: Bljesak.info / Mostar dobio suvremenu opremu za dijagnostiku epilepsije

Jedan od uređaja ići će na Odjel za neuropedijatriju te je dr. Ana Boban Raguž, s ovog odjela, istaknula kako je značajno da uređaj neće pomoći samo odraslima već i djeci.

''I za nas će to biti ogroman napredak, s tim da nama nakon ovoga slijedi umrežavanje s drugim centrima koji se bave problematikom epilepsije u dječjoj dobi'', poručila je dr. Boban Raguž.

Zahvaljujući ovoj suvremenoj opremi unaprijedit će se dijagnostika i tretman pacijenata sa farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovalom fazom Parkinsonove bolesti, ali i izravno umrežavanje sa referentnim centrom u Zagrebu zbog čega pacijenti iz Federacije BiH više neće morati ići u susjedne zemlje nego će ovu uslugu moći dobiti u Federaciji BiH", poručili su ranije iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Navedena oprema nabavljena je u okviru NeurNet projekta 'Mreža za zbrinjavanje bolesnika sa farmakorezistentnom epilepsijom i uznapredovalom fazom Parkinsonove bolesti'. Radi se o prekograničnom projektu sufinanciranom od strane Europske komisije u okviru "Interreg IPA CBC Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora".

Kopirati
Drag cursor here to close