Godišnja nagrada

Nagrađeni najbolji znanstvenici u BiH

Nagrada je dodijeljena za uspjehe na međunarodnom planu za 2017. godinu, a uručena je na svečanoj sjednici Vijeća za nauku Bosne i Hercegovine.
Sci-Tech / Znanost | 14. 12. 2018. u 16:26 Fena
Akademici Milošević i Mirjanić dobitnici nagrade za uspjehe u 2017.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović uručio je danas akademiku Dejanu Miloševiću i akademiku Dragoljubu Mirjaniću godišnje nagrade u oblasti znanosti u Bosni i Hercegovini.

Nagrada je dodijeljena za uspjehe na međunarodnom planu za 2017. godinu, a uručena je na svečanoj sjednici Vijeća za znanost  Bosne i Hercegovine.

Ministar Osmanović naglasio je da se dodjelom državne nagrade za nauku želi pokazati da Bosna i Hercegovina prepoznaje i cijeni uspjehe ovdašnjih naučnika, njihovu ustrajnost i uloženi napor da bi se došlo do rezultata.

''Dodjela državne nagrade u oblasti znanosti za uspjehe na međunarodnom planu promocija je znanosti i njene uloge u društvu. Nemjerljiva je uloga znanosti kad je riječ o razumijevanju i rješavanju ekonomskih i socijalnih dilema. Više nego ikad ranije, ulaganje u nauku postaje jamstvo svijetle budućnosti. Nismo zadovoljni stupnjem izdvajanja sredstava za oblast znanosti, ali činimo sve da svi nivoi vlasti povećaju ulaganja u razvoj znanosti. Naš cilj je snažnije povezivanje znanosti i privrede u cilju ostvarivanja ekonomskog rasta i razvoja. Nauka je bitna za Bosnu i Hercegovinu, ali je i nužno da Bosna i Hercegovina kao okruženje bude poticajna za znanstveni rad'', poručio je.

Dobitnici su zahvalili za nagradu i istaknuli da je to dodatni poticaj za njihov rad.

Predsjednik Vijeća za znanost Senaid Lavić kazao je da su dobitnici izuzetni znanstvenici te istaknuo njihov doprinos znanostevnici koji se prepoznaje ne samo unutar naše države nego ima internacionalnu relevantnost.  

Akademik prof.dr. Dejan Milošević redovni je profesor na Prirodno matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a akademik prof. dr. Dragoljub Mirjanić redovni profesor Univerziteta u Banja Luci.  

Državna nagrada u oblasti znanosti za uspjehe na međunarodnom planu dodijeljena je drugi put, a predstavlja promociju i ulogu znanosti u društvu.       

Kopirati
Drag cursor here to close