Znanstvenici upozoravaju

Cjepivo za COVID moglo bi ljude učiniti ranjivijima na AIDS

Za sad su svi oprezni i ističu kako prilikom provođenja kliničkih testiranja treba u obzir uzeti sve potencijalne probleme i nuspojave.
Sci-Tech / Znanost | 26. 10. 2020. u 13:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Diljem svijeta deset je cjepiva za COVID-19 u kliničkom testiranju i svi se nadaju da će upravo njihovo cjepivo biti ono koje će zaustaviti pandemiju. No grupa znanstvenika koja istražuje AIDS upozorava da bi neka od cjepiva koja se spominju kao rješenje za COVID-19, mogla kod primatelja povećati rizik za infekciju HIV-om.

Kako je objavljeno u znanstvenom časopisu The Lancet, znanstvenici koji godinama traže cjepivo za AIDS upozorili su da adenovirusi (točnije adenovirus 5, Ad5) koji se koriste kao temelj za izradu nekih cjepiva, mogu narušiti stabilnost imunološkog sustava i učiniti ga ranjivijim za infekciju HIV-om.

Znanstvenik Lawrence Corey, koji je godinama radio na pronalasku cjepiva za AIDS, sad testira cjepiva za COVID-19 u SAD-u. Upravo zbog problema koje su on i njegov tim imali s Ad5 u cjepivu za AIDS, želi upozoriti na potencijalne probleme prije no što se slična cjepiva za COVID-19 krenu testirati u SAD-u, javlja Zimo.

Ističe kako ne vidi zašto bi znanstvenici morali odabrati Ad5 za temelj cjepiva, kad postoje druge alternative.

Upozorava i kako znanstvenici nisu uspjeli otkriti kako je cjepivo koje koristi Ad5 utjecalo na povećan rizik prenošenja HIV-a u njihovom istraživanju pa bi i znanstvenici koji razvijaju cjepivo za COVID-19 trebali biti oprezni.

Kineski znanstvenici koji koriste cjepivo CanSino (s Ad5 vektorom) za ebolu, ističu kako bi povećan rizik za infekciju HIV-om mogao biti ograničen na Ad5 cjepiva koja koriste protein HIV-a.

Nema jasnog odgovora. Nismo primijetili ništa slično s cjepivom za ebolu, istaknuo je Yu Xuefeng iz tvrtke koja proizvodi cjepivo.

Za sad su svi oprezni i ističu kako prilikom provođenja kliničkih testiranja treba u obzir uzeti sve potencijalne probleme i nuspojave.

Kopirati
Drag cursor here to close