Prosinac

Na dražbi Darwinov privatni obiteljski mikroskop

Uređaj je osmislio i dizajnirao Charles Gould za tvrtku Cary oko 1825. godine i jedan je od šest preostalih mikroskopa koji se povezuju s britanskim prirodnjakom, objavila je aukcijska kuća Christie's.
Sci-Tech / Znanost | 18. 10. 2021. u 11:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mikroskop koji je Charles Darwin poklonio svojemu sinu Leonardu i koji je u obitelji ostao gotovo 200 godina, u prosincu će biti ponuđen na dražbi, a očekuje se da bi mogao postići cijenu i do 480.000 dolara, prenosi Hina.

Uređaj je osmislio i dizajnirao Charles Gould za tvrtku Cary oko 1825. godine i jedan je od šest preostalih mikroskopa koji se povezuju s britanskim prirodnjakom, objavila je aukcijska kuća Christie's.

Datum njegove proizvodnje poklapa se s razdobljem u kojemu je Darwin proučavao zoofite, organizme poput koralja i morskih anemona (moruzgvi).

"Nevjerojatno..., prolaze me trnci dok gledam kroz ovaj mikroskop i vidim mikroskopski svijet koji je i Darwin vidio 1820-ih i 1830-ih godina", rekao je Reutersu James Hyslop, voditelj Odjela za znanstvene uređaje, globuse i prirodoslovne znanosti u Christie'su.

Kasnije tijekom života, godine 1858. Darwin je napisao prekrasno pismo upućeno svome najstarijem sinu u kojemu piše da je tada mladi Lenny pod njegovim mikroskopom obavljao seciranja te mu je tada rekao: 'Tata, ovo mi puno znači i čuvat ću uspomenu na ovaj posao čitav život'.

"Prekrasno je znati za taj obiteljski trenutak iz života Charlesa Darwina neposredno prije nego što je postao međunarodno poznat", kazao je Hyslop. Darwin je svoje revolucionarno djelo "O porijeklu vrsta" objavio 1859. godine.

Bio je prvi čovjek koji je teoriju evolucije, teoriju po kojoj se živi svijet mijenja tako da iz jedne vrste nastaju druge, potkrijepio dokazima fosilnih nalaza, ali i primjerima iz danas živućega biljnog i životinjskog svijeta.

Prije nešto više od 150 godina bila je to ideja koja se protivila svemu u što se dotad vjerovalo i ideja koja je jednom zauvijek promijenila pogled na svijet.

Danas je to ideja koja povezuje sve biološke discipline i bez koje u biologiji ništa ne bi imalo smisla, kako je to jednom sročio slavni evolucijski biolog Theodosius Dobzhansky.

Mikroskop će biti ponuđen na aukciji pod nazivom 'Christie's Valuable Books & Manuscripts' koja će se održati 15. prosinca, a zasad se procjene o njegovoj vrijednosti kreću od 343.050 do 480.270 dolara.

"Charles Darwin jedno je od najvećih imena u povijesti prirodnih znanosti, a njegovih obožavatelja i kolekcionara njegovih predmeta puno je u svim dijelovima svijeta", rekao je Hyslop.

 

Kopirati
Drag cursor here to close