Nestat će do 2050. godine

Mrtvo more umire

Stručnjaci upozoravaju da zbog sve viših temperatura i iskorištavanja minerala, more naglo gubi volumen
Sci-Tech / Znanost | 19. 12. 2018. u 18:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na južnom kraju Mrtvog mora, Sameer Mahadin prisjeća se vremena kad je obalu mogao vidjeti s terase svoje seoske kuće. Nekoć bi do mora došao za 10 minuta lagane šetnje, a danas mu treba i više od sat vremena hodanja po oštrim stijenama koje su nekoć bile morsko dno.

Mrtvo more brzo umire. Biblijska voda koja leži između Izraela i Jordana povlači se za više od tri stopa godišnje, stvarajući vrtače koji gutaju zgrade i ceste, prisiljavajući bogat morski krajolik, na kojem počiva i turizam, da jednog dana postane samo dio sjećanja, javlja NBC.

To je najslanije more na zemaljskoj kugli, a stručnjaci predviđaju da će do 2050. godine u potpunosti nestati. Drugi kažu da nikada neće nestati, ali će ostati tek neznatni djelić današnje površine. No, nakon dva desetljeća rasprava o tome kako spasiti Mrtvo more, postoji nada, ali ona i košta.

Projekt je vrijedan 1,5 milijardi dolara kojim bi se izgradio objekt za desalinizaciju u Jordanu, kako bi se voda Crvenog mora pretvorila u pitku vodu, dok bi se slano more prebacivalo pumpama u Mrtvo more.

Foto:  Wikipedia Commons  / Mrtvo more



Sastanci na kojima bi se finalizirali tehnički detalji, trebali bi početi kroz nekoliko tjedana. Mrtvo more je iznimno važno jer zapisi o njemu postoje i u Kur'anu, i u Starom zavjetu, pa su sve tri religije - i muslimani i katolici i židovi vezani uz njega.

U ovoj regiji je pronađen jedan od najstarijih poznatih rukopisa hebrejske Biblije u kojoj se spominje Mrtvo more, a desetak kilometara uzvodno rijekom Jordan, nalazi se mjesto koje se smatra mjestom gdje je Ivan Krstitelj krstio Isusa Krista.

Mrtvo more ne nestaje bez posljedica jer je već sad nastalo više od 6000 vrtača. Visoku cijenu plaćaju stanovnici s obje strane obale - i u Jordanu i u Izraelu. Najmanje dvije izraelske plaže i jedno turističko naselje zatvorene su, dok su nestali i dijelovi autoputa, koji su propali u zemlju. Stanovnici u zajednici Ein Gedi pretvorili su se u aktiviste, tražeći pomoć dok gledaju kako se oko njih raspada tlo.

"Oni smatraju da ih je njihova vlada napustila", rekao je Clive Lipchin, direktor Prekograničnog centra za upravljanje vodama u Institutu Arava u Izraelu. Postoji mnoštvo razloga zbog kojih opada razina Mrtvog mora, od postavljanja brane, pa do vađenja minerala koji imaju ljekovita svojstva. U to se još miješa i politika u ovom nemirnom području. "Ovo je katastrofa uzrokovana ljudskim djelovanjem", govori Alguza, voditelj projekta EcoPeace Middle East - nevladine organizacije koja radi s jordanskim, izraelskim i palestinskim dužnosnicima.

More se puni rijekom Jordanom i ostalim manjim plovnim putovima. Ali Subah, generalni tajnik jordanske službe za navodnjavanje kaže da je tok rijeke Jordan pao za više od 90 posto od vremena kad je imao rekordno visoki vodostaj. Izrael je preusmjerio rijeku uzvodno, dok je Sirija izgradila brane duž rijeke Yarmouk, što je znatno smanjilo dotok vode u Jordan, prenosi Express.hr.

Podaci iz jordanskog vodnog ministarstva pokazuju da su se u čak osam od 10 godina, u razdoblju između 2004. i 2014. količine oborina smanjile ispod prosjeka, pa je i to utjecalo na vodostaj.

Također iscrpile su se i zalihe podzemnih voda. podzemne vode su među izvorima koji su iscrpljeni u pokušaju da zadovolje zahtjeve. Prema Marwan Al-Raggadu, profesoru hidrologije na sveučilištu u Jordanu, ispod Mrtvog mora je prirodni spremnik na dubini od oko 1.000 metara , ali bi i on mogao presušiti u idućih 50-ak godina. Osim toga, morska voda prirodno isparava, a klimatske promjene to će i ubrzati. Na ovom području zabilježen je porast prosječne temperature između 5 i 11 stupnjeva, što bi do kraja ovog stoljeća moglo smanjiti oborine za 30 posto.

Foto:  Wikipedia Commons  / Mrtvo more

Mineralna ekstrakcija je također regionalno vrlo moćna industrija. I Jordan i Izrael crpe oko 61,3 milijardi galona morske vode godišnje, iako neki tvrde da je ta brojka i mnogo veća. Voda se pretače u bazene da bi isparila i ostavila za sobom vrijedne minerale.

Povlačenje mora ostavilo je neplodno slano tlo koje, pri dodiru sa slatkom vodom, postaje nestabilno i urušava se u kratere. Mahadin, 55, izjavio je da je zrak manje vlažan nego prije desetljeća, zbog čega je morao kupiti vodu za navodnjavanje usjeva. Oko četvrtine poljoprivrednih gospodarstava na tom području prodano je ili je nestalo, rekao je.

Čini se da će projekt transporta Crvenog mora i mrtvog mora riješiti više pitanja: popunjavanje potreba za slatkom vodom u regiji, zatim stabiliziranje razine Mrtvog mora i uspostavljanje visoke razine suradnje Izraela, Jordana i Palestinaca. Takva je suradnja bila potrebna i u vrijeme kada su Jordan i Izrael ušli u fazu pregovora o dijeljenju teritorija i mora, što je bio dio mirovnog sporazuma iz 1994. godine.

Najbolji scenarij predviđa početak realizacije projekta do 2021. godine i trajao bi oko tri i pol godine. Prva faza projekta bi proizvela 62 milijarde galona slane vode, a nakon druge faze, u Mrtvo more će se upumpati još 30,4 milijardi galona slane vode. No, stručnjaci kažu da je, za stabiliziranje mora potrebna 10 puta veća količina. Lipchin iz Arave Instituta izjavio je kako je potreban i plan B za spašavanje poljoprivrednog, turističkoga i drugih sektora, koji će neizbježno zbog toga patiti.

On tvrdi da se zbog politike i svađa bespotrebno troši dragocjeno vrijeme. Fathi Al Haweimel, izabrani vladin dužnosnik za područje koje pripada Jordanu, izjavio je kako vjersko, političko i povijesno značenje tog područja ostavlja malo vremena za gubljenje.

"Spašavanje Mrtvog mora je odgovornost cijelog svijeta", rekao je.


Kopirati
Drag cursor here to close