Mjerenje

Mont Everest viši nego što se mislilo

Nepal je ranije koristio visinu od 8.848 metara, što je procjena istraživanja iz 1954. godine, koja obuhvata i snijeg.
Sci-Tech / Znanost | 08. 12. 2020. u 12:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mont Everest je nešto viši nego što se do sada mislilo, priopćili su Nepal i Kina, čime je riješen dugogodišnji spor o visini najvećeg svjetskog planinskog vrha na granici između dvije zemlje.

Katmandu i Peking nisu se slagali o njegovoj točnoj visini, ali su se usuglasili nakon što su poslali istraživačke ekspedicije da je službena visina Mont Everesta 8.848,86 metara.

Everest je "vječni simbol prijateljstva Nepala i Kine",priopćio je nepalski ministar vanjskih poslova Pradip Kumur Gijavali objavljujući rezultate istraživnja u video kopnferenciji sa kineskim kolegom Vangom Jijem, piše Srna.

Nepal je ranije koristio visinu od 8.848 metara, što je procjena istraživanja iz 1954. godine, koja obuhvata i snijeg.

Kinesko mjerenje iz 2005. godine pokazalo je da je visina stijena na vrhu 8.844,43 metra, odnosno za oko 3,7 metara manje od stare procjene.

Planinari kažu da je moguće da je zemljotres snage 7,8 stepeni 2015. godine u Nepalu, kada je poginulo blizu 9.000 ljudi, uticao na promjenu visine Everesta.

Nepal je u svibnju prošle godine poslao tim istraživača da izmjere visinu vrha, a kineski tim popeo se na vrh proljetos, kada je planina bila zatvorena za ostale penjače zbog pandemije virusa korona.

Kopirati
Drag cursor here to close