Astronomija

Gledajte mliječni put kroz mobilni planetarijum

Planetarijum predstavlja tehnološku simulaciju vasione, kretanja nebeskih tijela, kazao je Rajčević
Sci-Tech / Znanost | 04. 11. 2019. u 19:30 Bljesak.info
Mobilni planetarijum

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Banjaluci je predstavljen mobilni planetarijum, za čiju je nabavku novac obezbijedilo Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, piše BHRT.

Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS-a istaknuo je da je ovaj planetarijum značajan jer doprinosi promociji znanosti kod mladih ljudi, budućih studenata PMF-a i drugih fakulteta koji se bave prirodnim znanostima.

“Planetarijum predstavlja tehnološku simulaciju vasione, kretanja nebeskih tijela”, kazao je Rajčević i dodao da je ovo početak promoviranja svih prirodnih znanosti u visokom obrazovanju.

Nakon Banjaluke, u budućem periodu mobilni planetarijum biće prezentiran po općinama u RS-u.

Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjaluci rekao je da je u prethodnom periodu planetarijum u Banjaluci bio samo kao gost, a od danas postoji stalna postavka koja će služiti ne samo studentima nego i građanima, učenicima osnovnih i srednjih škola koji će imat priliku da vide prilično realnu planetarnu situaciju.

Goran Trbić, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Banjaluci - rekao je da je ovo odlična prilika za promoviranje prirodnih zannosti pogotovo kod djece u školskom uzrastu.

“Pored simuliranja vasione, zvijezda, nebeskih tijela, planetarijum možemo koristiti i za unapređenje nastave u oblasti fizike, geografije, prostornog planiranja i geodezije”, rekao je Trbić.

Prema planovima PMF-a u narednih mjesec dana planetarijum će biti otvoren za posjetitelje petkom popodne za učenike iz Banjaluke, a kasnije i po drugim općinama u RS-u.

On je istaknuo da je PMF ove godine upisao 20 posto više studenata nego prošle godine.

“Interes đačke populacije još uvijek je dobar, međutim radimo permamnentno i na transformaciji studijskih programa”, kazao je Trbić i dodao da će nastavit usklađivanje potreba tržišta i interesa budućih studenata.

Kopirati
Drag cursor here to close