Zanimljivo

Mislite da znate sve o genijalnom Nikoli Tesli

Po tom legendarnom izumitelju ime su dobili jedinica jakosti magnetskog polja, tvornica žarulja u Češkoj, asteroid te krater na Mjesecu...
Sci-Tech / Znanost | 12. 01. 2021. u 21:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nikola Tesla rođen je 10. srpnja 1856. godine u Smiljanu u Lici, a umro je 7. siječnja 1943. u New Yorku. Po tom legendarnom izumitelju ime su dobili jedinica jakosti magnetskog polja, tvornica žarulja u Češkoj, asteroid te krater na Mjesecu...

Nikola Tesla zaslužan je što je izmjenična struja došla u naše domove, izumitelj je električnog motora i transformatora te desetaka drugih inovacija koje su promijenile svijet iz korijena. Ne čudi stoga što ga je Enciklopedija Britannica svrstala među 10 najvažnijih ljudi u svjetskoj povijesti.

Donosimo vam manje poznate detalje iz života ličkog inovatora čiji je životni put započeo u malenom Smiljanu, a završio u Velikoj Jabuci.

Izgubio je brata u nesreći

Nikola Tesla imao je tek pet godina kada je izgubio jedinog brata Danu u jahačkoj nesreći. Neki vjeruju da je šok uslijed te tragedije utjecao na njegovo ponašanje i sklonost prema misticizmu. Odrastao je pak uz tri sestre: Milku, Angelinu i Maricu.

Genij bez VSS-a

Iako je pohađao Visoku tehničku školu u Grazu, jedinu ''službenu'' svjedodžbu dobio je iz Više realne gimnazije u Karlovcu. Zbog gubitka stipendije Vojne krajine prekinuo je studij nakon druge godine fakulteta. Kao etablirani izumitelj primio je nekoliko počasnih doktorata sa svjetskih sveučilišta – Sveučilišta u Zagrebu, Politehničke škole u Grazu i Sveučilišta u Parizu.

Kopao je kanale da bi preživio

Nakon što se 1884. godine preselio u Ameriku, Tesla je kratko vrijeme radio za tvrtku Thomasa Edisona. Zbog neslaganja s njegovim mišljenjima dao je otkaz, a zbog manjka novca bio je prisiljen privremeno kopati kanale. Već 1885. osnovao je vlastitu tvrtku Tesla Electric Light and Manufacturing Company za proizvodnju električnih lučnica.

Odbio je primiti Nobelovu nagradu

Odbio je primiti Nobelovu nagradu iz fizike 1912. godine jer je tvrdio da njegov suprimatelj i bivši poslodavac Thomas Edison nije pravi znanstvenik.

Bio je "opsjednut" brojkom 3

Neki tvrde da je Nikola Tesla patio od opsesivnog-kompulzivnog poremećaja. U prilog tome ide to da je bio ''opsjednut'' brojkom tri. Prao bi ruke tri puta zaredom ili bi tri puta okružio zgradu prije nego što bi ušao u nju.

Obožavao je golubove

Posljednju dekadu života proveo je u američkom hotelu New Yorker u Velikoj Jabuci. Živio je u dvosobnom apartmana pod brojem 3327 na 33. katu zgrade, a umjesto s ljudima slobodno vrijeme provodio je s golubovima.

Živio je u celibatu

Ne mogu se sjetiti mnogo velikih izuma iza kojih stoje oženjeni muškarci, izjavio je Nikola Tesla i tako objasnio zašto ne vjeruje u brak. Taj zakleti neženja kojeg su žene iznimno voljele navodno je bio u celibatu jer je vjerovao da bi ga seks ometao u radu.

Kopirati
Drag cursor here to close