Znanost u BiH

Milijuni maraka za fiktivne znanstvenoistraživačke projekte

Sci-Tech / Znanost | 10. 09. 2011. u 10:28 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vrlo je upitno gdje završi novac iz državnog proračuna, odnosno iz nadležnih ministarstava, kojim se financiraju znanstvenoistraživački projekti.

Tjednik Slobodna Bosna objavila je izvode iz prošlogodišnjeg revizorskog izvještaja o raspodjeli sredstava federalnog Ministarstva obrazovanja i znanosti za ovu oblast. Utvrđeno je da je od ukupno 135 projekata koji su financirani u periodu od 2005. do 2008. godine, samo njih 14 rezultiralo znanstvenim radom!

Prema broju objavljenih radova autora iz zemalja bivše Jugoslavije, koji su objavljeni u časopisima indeksiranim u bazama podataka Instituta za znanstvene informacije (Institute for Scientific Information – ISI), Bosna i Hercegovina nalazi se na samom dnu. Usporedbe radi, 2005. godine objavljena su 142 rada autora iz BiH, iz Makedonije 215, iz Crne Gore 63, dok su Srbija, Hrvatska i Slovenija daleko ispred prema broju publikacija: u Srbiji je taj broj 2005. iznosio 2.008 objavljenih radova, u Hrvatskoj 2.270, a u Sloveniji 2.443.

Federalno Ministarstvo svake godine financira znanstvenoistraživačke projekte od značaja za državu izdvajajući stotine tisuća maraka (samo 2008. za tu namjenu utrošeno je preko milijun KM, dok je prošle godine za financiranje Programa znanstvenoistraživačkih i razvojnih projekata izdvojeno više od 600.000 KM).

Iako su voditelji projekata kojima se odobre sredstva obavezni dostaviti Ministarstvu financijske izvještaje o namjenskom utrošku doznačenih sredstava, većina njih to nikada nisu učinili - i prošli su bez posljedica.

''Na osnovu provedene revizije utvrdili smo da značajan broj voditelja projekata nije dostavio financijske izvještaje o namjenskom utrošku doznačenih sredstava (5 voditelja financiranih 2005/2006. godine i 31 voditelj projekata financiranih na teret 2008. godine), kao ni stručne izvještaje koji su se trebali razmatrati od strane Savjeta za nauku Ministarstva (9 voditelja financiranih na teret 2005/2006. godine, 27 voditelja financiranih na teret 2007. godine, kao i 47 voditelja projekata financiranih na teret 2008. godine). Od svih znanstvenoistraživačkih projekata financiranih u razdoblju 2006 - 2008. godina, iz sredstava Proračuna FBiH, putem Ministarstva obrazovanja i znanosti, samo njih 14 je od strane Savjeta za znanost dobilo pozitivno mišljenje, odnosno potvrdu da su rezultirali znanstvenim radom'', navodi se u revizorskom izvještaju.

''Imajući u vidu naprijed navedeno, mišljenja smo da bi Ministarstvo trebalo preispitati dosadašnji način rada i izvršiti analizu utrošenih sredstava za realizaciju znanstvenoistraživačkih projekata u odnosu na postignute rezultate'', zaključuju revizori.

Kopirati
Drag cursor here to close