Kolektivni ugovor

Medicinski radnici iz HNŽ: Nadamo se da nećemo morati u novi štrajk

''Sumnjajmo da se radi samo o kupovini vremena i da ne postoji istinska namjera za poboljšanja statusa radnika u zdravstvu'', kažu iz Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a.
Sci-Tech / Znanost | 11. 05. 2018. u 20:00 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nezavisni strukovni sindikata radnika u zdravstvu Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) smatra kako su se Vlada HNŽ-a i županijski ministar zdravstva ponašali nedosljedno i neodgovorno u procesu pregovora o novom kolektivnom ugovor u zdravstvu. 

U priopćenju Nezavisni strukovni sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a podsjeća se kako je županijski ministar zdravstva Goran Opsenica na sastanku s predstavnicima sindikata u ožujku predložio ponuditi nacrt novog kolektivnog ugovora, pri čemu će se kao izmjene navesti samo oni članci koji se odnose na glavne zahtjeve sindikata. 

Dogovor je tada bio da će se nakon što Nezavisni strukovni sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a i Nezavisni sindikat zaposlenika SKB Mostar sindikata razmotre izmjene, ponovno zakazati sastanak i dalje pregovarati o predloženom. 

Međutim, kako se navodi u sindikalnom priopćenju, nacrt novog kolektivnog ugovora je stigao s izmjenama o kojima se uopće nije pričalo na ranije održanim sastancima. 

Nezavisni sindikat zaposlenika SKB Mostar prihvatio je predloženi nacrt kolektivnog ugovora, odnosno ponuđenu satnicu u iznosu od 2,3 maraka i promjene koeficijenata samo za neke kategorije zanimanja, dok je Nezavisni strukovni sindikat radnika u zdravstvu HNŽ-a odbio prihvatiti ponuđeno rješenje. 

Ministar Opsenica zatim je otkazao sastanak predviđen za 9. travnja, a zatim je putem dopisa zaključio kako dogovor nije postignut te da je 12. travnja isteklo vrijeme za pregovore. U dopisu je navedeno da kreće proces arbitraže, a na upite Sindikata o procesu arbitraže predstavnici županijske vlade nisu odgovorili, navodi se dalje u priopćenju. 

"Predstavnici Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ (čiji su članovi radnici deset domova zdravlja te Kantonalne bolnice 'Dr.Safet Mujić' i Opće bolnice Konjic) sumnjaju da se radi samo o kupovini vremena i da ne postoji istinska namjera za poboljšanja statusa radnika u zdravstvu te se nadaju da u sljedećem periodu neće morati pribjeći štrajku kao jednom od legitimnih načina traženja svojih prava", stoji na kraju priopćenja za javnost Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close