Veliki uspjeh

Medalje i priznanja za bh. inovatore na izložbi u Maroku

Ovo je jedan od najvećih uspjeha BiH u svjetskoj konkurenciji inventivno-tehničkog stvaralaštva, konkretno na izložbama inovacija, na kojima AIBIH sudjeluje od 1995. godine.
Sci-Tech / Znanost | 14. 09. 2021. u 18:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine (AIBIH) prezentirali su deset inovacija i nagrađeni sa osam zlatnih medalja i dva specijalna priznanja na izložbi inovacija završenoj jučer u Maroku.

Kako se navodi, to je jedan od najvećih uspjeha BiH u svjetskoj konkurenciji inventivno-tehničkog stvaralaštva, konkretno na izložbama inovacija, na kojima AIBIH sudjeluje od 1995. godine.

Mladi bračni par Halilović iz Kladnja prvi put je zajedno prezentirao svoje inovacije na nekoj izložbi izvan BiH: supruga Amra 'Električni zastor protiv insekata i glodavaca', a suprug Avdo 'Set za spasavanje putnika u prometnim nesrećama'.

Sarajka Dragana Janković pozlaćena je za inovacije u domenu laboratorijskog ispitivanja kvaliteta betona, konkretno za 'Cilindrični alat za brušenje i poliranje tankih uzoraka' i za 'Kalup za izlijevanje tankih uzoraka'.

Cazinka Meliha Klopić Murtić nagrađena je za 'Čvrsti biljni šampon za osjetljivo vlasište'. Zlatne medalje za obje svoje inovacije dobio je i Sašenko Sadiković iz Ljubuškog, jednu za 'Zaštitna masku protiv virusa Kovid-19' drugu za 'Netopivi fišek za sladoled'. Elma Selimbašić iz Kladnja nagrađena je za 'Dron za traganje i zaštitu životinja na daljinu'.

Bh. znanstvena zajednica obogaćena je posebnim priznanjem, za 'Metodu integracije procesa za proizvodnju cementa i sode u cilju smanjenja emisije CO2'; autori su tuzlanski tehnolozi prof. dr. sc. Zehrudin Osmanović, doc. dr. sc. Nedžad Haračić, mag. sc. Nisad Avdić i dipl. inž. Damir Mulamehmedović.

Posebno priznanje dobio je i Husein Hujić, jedan od osnivača, danas glavni tajnik Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine i ravnatelj Svjetske federacije inovatorskih organizacija za, kako je naznačeno u diplomi, ''vodeću ulogu u seriji uspjeha inovatora Bosne i Hercegovine i za njegovu primjernu kooperaciju na planu promocije inovatorstva i inovatora širom svijeta''.

Kopirati
Drag cursor here to close