Ispisana povijest

Marko Vučić osvojio prvo zlato za BiH iz fizike

Ova zlatna medalja je povijesni uspjeh za BiH, a Vučić je, uz zlatnu medalju, po broju bodova osvojio treće mjesto u ukupnom plasmanu.
Sci-Tech / Znanost | 01. 11. 2020. u 08:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Marko Vučić, učenik banjalučke Gimnazije, osvojio zlatnu medalju na Drugoj balkanskoj olimpijadi iz fizike za učenike srednjih škola.



Zbog globalne pandemije koronavirusa olimpijada je održana u online režimu. Pored Vučića, na ovoj online olimpijadi sudjelovali su i Fatih Žgalj (Prva bošnjačka gimnazija, Sarajevo), Nikola Lakić (Tehnička škola „Mihajlo Pupin”, Bijeljina) i Dženan Midžić (Gimnazija Bihać).

Ova zlatna medalja je povijesni uspjeh za BiH, a Vučić je, uz zlatnu medalju, po broju bodova osvojio treće mjesto u ukupnom plasmanu.

"Ovo je prva zlatna medalja za Bosnu i Hercegovinu s jednog međunarodnog natjecanja iz fizike", rekla je za NAP Majra Šišić.

I ostali naši učenici su pokazali dobre rezultate tako da su učenici Fatih Žgalj i Nikola Lakić osvojili brončane medalje, a Dženan Midžič je osvojio pohvalu.

"Voditeljice naše ekipe bile su Majra Šišić (studentica Odsjeka za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu) i Jelena Lazić (studentica Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu)", rekli su u udruženju „Društvo fizičara u FBiH” koje je organiziralo sudjelovanje ekipe iz BiH.

Balkanska olimpijada iz fizike namijenjena je učenicima prvih i drugih razreda srednje škole, a na njoj su učestvovala po četiri učenika iz BiH, Bugarske, Turske, Srbije, Slovenije, Makedonije, Turkmenistana, Moldavije, Crne Gore, Rumunjske, Cipra i Grčke, odnosno ukupno 48 natjecatelja.

Kopirati
Drag cursor here to close