Mostar

Liječnici u suradnji sa ZZO: Kako unaprijediti razvoj obiteljske medicine

Cilj posjeta bio je sastanak predstavnika Udruženja doktora obiteljske medicine s predstavnicima Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ radi razmjene iskustava vezanih za mogućnosti primjene dobrih praksi
Sci-Tech / Znanost | 30. 10. 2018. u 13:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Udruženja doktora obiteljske medicine F BiH, Zaim Jatić, zajedno sa još petnaest liječnika obiteljske medicine (predstavnika Udruženja)  iz Mostara, Tuzle, Bihaća, Sarajeva i Zenice posjetio je Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ.

Cilj posjeta bio je sastanak predstavnika Udruženja doktora obiteljske medicine s predstavnicima Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ radi razmjene iskustava vezanih za mogućnosti primjene dobrih praksi razvoja obiteljske medicine koje provodi ZZO HNŽ i drugim dijelovima F BiH, te razmatranje trenutnog stanja i perspektiva za daljnji razvoj iste.

Sudionicima sastanka direktor Zavoda, Rade Bošnjak, uputio je riječi dobrodošlice i zahvale za dolazak i  zanimanje za aktivnosti i dostignuća ovoga Zavoda. Bošnjak se posebno zahvalio  Zaimu Jatiću na inicijativi za održavanje ovoga sastanka te izrazio zadovoljstvo ovakvim vidom suradnje koji ima za cilj daljnji razvoj i unaprjeđenje obiteljske medicine koja ima izuzetno važnu ulogu u sustavu zdravstva.

Pored predstavnika Udruženja doktora obiteljske medicine F BiH i predstavnika Zavoda sastanku je nazočio i predstavnik Ministarstva zdravstva F BiH, Vedran Marčinko, koji se zahvalio direktoru Bošnjaku i Jatiću na pozivu i organizaciji ovoga događaja koji uvelike može doprinijeti uspješnom razvoju obiteljske medicine u F BiH.

Šef Službe za primarnu zdravstvenu zaštitu ZZO HNŽ, Velimir Novak, nazočnima je prezentirao dostignuća ovoga Zavoda u razvoju primarne zdravstvene zaštite s posebnim akcentom na obiteljsku medicinu, te im približio sustav nagradnog plaćanja za liječnike opće/obiteljske medicine koje Zavod već četvrtu godinu uspješno provodi i unapređuje u Hercegovačko – neretvanskoj županiji.

Marija Buhač, rukovoditeljica Sektora za zdravstvo ZZO HNŽ, nazočnima je ukratko prezentirala ključne izmjene Standarda i normativa zdravstvene zaštite u F BiH koji nisu strukturirani na način da podupiru jačanje obiteljske medicine.

Nakon izlaganja predstavnika Zavoda, sudionici sastanka iznijeli su svoja mišljenja i stavove glede trenutnog stanja te zalažući se za jačanje primarne zdravstvene zaštite kroz razvoj obiteljske medicine utemeljene na načelima učinkovitosti i izvrsnosti u čijem središtu pozornosti je pacijent.

Izrađena je Inicijativa za izmjene i dopune Standarda i normativa zdravstvene zaštite u F BiH, inicijativu za izmjene inicijativu za izmjenu Zakona o vođenju medicinske dokumentacije odnosno isključivanje vođenja dvojne/ duple dokumentacije (papirnata i elektronska), kao i inicijativa za organiziranje okruglog stola sa županijskim zavodima zdravstvenog osiguranja, Fondom osiguranja Distrikta Brčko i Udruženjem doktora obiteljske medicine na temu: „Dobra praksa u HNŽ u razvoju O/PM“.

Na press konferenciju upriličenoj nakon sastanka Zaim Jatić direktoru Radi Bošnjaku, u ime Udruženja doktora obiteljske medicine FBiH, uručio je zahvalnicu za organizaciju i razvoj obiteljske medicine u HNŽ, a koja treba biti primjer i za sve druge županije u Federaciji Bosne i Hercegovine, istaknuto je u priopćenju Zavoda.

Kopirati
Drag cursor here to close