Petodnevni trening

Laboratorijski stručnjaci iz cijele BiH uče u Mostaru

U treningu sudjeluju 43 predstavnika institucija i laboratorija iz cijele zemlje, a ova edukacija održava se uz podršku USAID/Sweden FARMA II projekta
Sci-Tech / Znanost | 14. 05. 2019. u 09:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Petodnevni trening podrške laboratorijima i institutima u Bosni i Hercegovini za usvajanje zahtjeva definiranih u novoj verziji ISO 17025:2017 standarda započeo je u utorak na Federalnom agromediteranskom zavodu u Mostaru.

U treningu sudjeluju 43 predstavnika institucija i laboratorija iz cijele zemlje, a ova edukacija održava se uz podršku USAID/Sweden FARMA II projekta, stoji u priopćenju projekta.

''Međunarodni sporazumi o akreditaciji pružaju okvir koji omogućava da akreditirani certifikati budu prihvaćeni širom svijeta. Ovo smanjuje rizik od odbijanja proizvoda od strane međunarodnih trgovinskih partnera i uklanja potrebu da se proizvodi ponovo ocjenjuju prilikom ulaska u svaku zemlju. Akreditacija osigurava neovisnu procjenu tijela za ocjenu usklađenosti u odnosu na priznate standarde. Agencija za akreditaciju BiH (BATA) značajno je unaprijedila prihvaćanje proizvoda i usluga preko nacionalnih granica, čime je stvorila okvir za podršku međunarodne trgovine uklanjanjem tehničkih prepreka. Da bi laboratorij bio akreditiran od strane BATA-e, ona mora ispunjavati propisane zahtjeve i implementirati ISO 17025 'Opći zahtjevi za kompetentnost ispitnih i kalibracijskih laboratorija'. I ovo pitanje je temelj zahtjeva korisnika za edukacijama, posebno kada je u pitanju nova verzija certifikata'', poručuju organizatori.

Svrha treninga je podrška akreditiranim laboratorijima i potencijalnim novim korisnicima u procesu akreditacije ISO 17025:2017, a s ciljem primjene novih specifikacijskih zahtjeva za osiguranje stručnosti za provođenje testova, uključujući i uzorkovanje. Ovaj zadatak je namijenjen laboratorijskom osoblju uključenom u kreiranje, primjenu i održavanje sustava upravljanja laboratorijem, osoblje i ocjenjivače BATA-e i sve one koji su zainteresirani za ovu temu.

''Svi akreditirani laboratoriji (prehrambeni, veterinarski i poljoprivredni instituti/laboratorije) morat će pokrenuti prelazak na ovu novu verziju do kraja 2020. godine. Da bi laboratoriji uspješno i na vrijeme prešle na novi standard, koji ima značajne razlike u odnosu na prethodnu verziju, potrebna je tehnička pomoć laboratorijima'', dodaju organizatori.

Da bi uspješno prošli akreditaciju novog ISO 17025:2017 koje provode BATA, laboratoriji moraju također provoditi interne revizije u planiranim intervalima kako bi njihova administracija dobila povratnu poruku o tome je li postojeći sustav zadovoljava sve zahtjeve (zahtjevi ISO 17025: 2017. i njegove vlastite zahtjeve), je li ih primjenjuju i je li se sustav učinkovito održava. Da bi ova povratna informacija bila realna, navode organizatori, revizori moraju biti objektivni, kompetentni u oblasti u kojoj obavljaju reviziju, poznavati kriterije i moraju biti obučeni za reviziju.

''Osoblje laboratorije će biti obučeno u primjeni postavljenih zahtjeva razjašnjavanjem značenja pojedinačnih zahtjeva ISO 17025, tako da se mogu adekvatno implementirati u dokumentaciju laboratorija, a sve to će se postići kombinacijom prezentacija, vježbi, praktična laboratorijska ISO 17025 standardna demonstracija i grupna rasprava. Sudionici će kroz trening koristiti detaljna objašnjenja i proširi znanje o provedbi interne revizije u svrhu provjere je li postojeći sustav zadovoljava sve zahtjeve, je li primjenjuju ove zahtjevi dosljedno i je li se sustav učinkovito održava'', zaključuju iz USAID/Sweden FARMA II projekta, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close