PIVILI

Krigla radosti: Istraživanjem otkrili 'krivca' u pivu koji nam diže raspoloženje

Cijelu studiju je vodilo Sveučilište Friedrich-Alexander Erlangen-Nürnberg (FAU), a objavljena je u znanstvenom časopisu Scientific Reports.
Sci-Tech / Znanost | 02. 10. 2017. u 10:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novo istraživanje konstatira kako jedan sastojak koji se nalazi u pivu može biti „krivac“ za popravljanje raspoloženja tako što aktivira ključni dopaminski receptor.

Pivo je poznato kao bogat izvor vitamina skupine B, naročito B12 kojeg nema u biljnom svijetu, a odgovoran je za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Nekada se u Irskoj čak djeci davalo žličicu ili dvije Guinnessa upravo zbog toga, kao lijek. Pivo također sadržava i veliku količinu biotina važnog za dobivanje energije, sadrži magnezij, selen, fosfor, kalij, silicij. Pivo je iznimno dobar izotonik pa ne odmaže ni njegova konzumacija nakon sporta, piše portal Znanost. 

Djeluje isto tako relaksirajuće i protuupalno te je izvrsna namirnica, čime potvrđuje provjerenu činjenicu kako umjerena konzumacija te vrste alkohola bitno smanjuje rizik od prijevremene smrtnosti, moždanih udara, infarkta, ili degenerativnih bolesti. Pritom valja, dakako, uvijek imati na umu kako pretjerivanje u tom piću sav taj rizik drastično povećava.

Pored svih nabrojanih blagotvornih učinaka, sada je pomnije istraženo podizanje raspoloženja. Uzrok tog podizanja raspoloženja, točnije, a koji se krije u pivu. Cijelu studiju je vodilo Sveučilište Friedrich-Alexander Erlangen-Nürnberg (FAU), a objavljena je u znanstvenom časopisu Scientific Reports. Znanstvenici su pregledali bazu podataka od čak 13 tisuća molekula pronađenih u različitim vrstama pića i hrane. Tražili su molekule koje mogu aktivirati dopamin D2 receptor. Već je bilo poznato da su određene sintetičke supstance u vezi s tim receptorom.Novo istraživanje konstatira kako jedan sastojak koji se nalazi u pivu može biti „krivac“ za popravljanje raspoloženja tako što aktivira ključni dopaminski receptor.

Pivo je poznato kao bogat izvor vitamina skupine B, naročito B12 kojeg nema u biljnom svijetu, a odgovoran je za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Nekada se u Irskoj čak djeci davalo žličicu ili dvije Guinnessa upravo zbog toga, kao lijek. Pivo također sadržava i veliku količinu biotina važnog za dobivanje energije, sadrži magnezij, selen, fosfor, kalij, silicij. Pivo je iznimno dobar izotonik pa ne odmaže ni njegova konzumacija nakon sporta. Djeluje isto tako relaksirajuće i protuupalno te je izvrsna namirnica, čime potvrđuje provjerenu činjenicu kako umjerena konzumacija te vrste alkohola bitno smanjuje rizik od prijevremene smrtnosti, moždanih udara, infarkta, ili degenerativnih bolesti. Pritom valja, dakako, uvijek imati na umu kako pretjerivanje u tom piću sav taj rizik drastično povećava.

Pored svih nabrojanih blagotvornih učinaka, sada je pomnije istraženo podizanje raspoloženja. Uzrok tog podizanja raspoloženja, točnije, a koji se krije u pivu. Cijelu studiju je vodilo Sveučilište Friedrich-Alexander Erlangen-Nürnberg (FAU), a objavljena je u znanstvenom časopisu Scientific Reports. Znanstvenici su pregledali bazu podataka od čak 13 tisuća molekula pronađenih u različitim vrstama pića i hrane. Tražili su molekule koje mogu aktivirati dopamin D2 receptor. Već je bilo poznato da su određene sintetičke supstance u vezi s tim receptorom.

 Ustanovljeno je, naime, kako se dopamin D2 receptor i hordein, supstanca prisutna u sladi ječma i pivu, nalaze u međusobnom djelovanju. Baš kao i dopamin, i navedeni hordein može stimulirati receptor, što dovodi do produženog djelovanja u nagradnom centru mozga.

”Na temelju njegove prisutnosti u pivu, možemo zaključiti kako hordein bitno doprinosi efektima piva koji popravljaju raspoloženje”, riječi su znanstvenog tima u radu. ”Iznenadilo nas je da supstanca u pivu može aktivirati dopamin D2 receptor, pogotovo zato što nismo posebno promatrali hranjive stimulante,” nadodala je profesorica Monika Pischetsrieder, inače koautorica studije.

Još uvijek, međutim, nije poznato je li je razina hordeina u pivu dovoljna da izazove ovaj efekt, poznato je samo kako supstanca sama po sebi ima određenu ulogu. Stoga, ne bi trebalo donositi konačne zaključke još uvijek. Ono što je zanimljivo jest da su se neke prethodne tvrdnje o pozitivnom efektu piva na razinu dopamina pokazale.

Alkohol također ima depresivno djelovanje i može poremetiti ravnotežu, misli pa čak i mentalno zdravlje. Višak alkohola, vrijedi često ponavljati, može biti jako štetan. Temeljem svega rečenoga, stoga, treba biti umjeren.

 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close