To je to

Korona? Evo što Šveđani kažu

Profesori navode kako su odavno poznate četiri vrste virusa korona koji mogu zaraziti ljude i vratiti se tijekom zimske sezone…
Sci-Tech / Znanost | 09. 09. 2021. u 09:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Virolozi s vodećih švedskih sveučilišta zaključili su da nova varijanta virusa korona ne može biti iskorijenjena i da će se vraćati kao sezonski virus, uz apel ljudima da "nauče živjeti s njim".

Sa svjetlije strane, iako je imunitet kratkoročan, virus će vjerojatno vremenom izgubiti dio svoje potentnosti, prenio je Sputnik.

Virolozi Lennart Svensson sa sveučilišta Linköping, Åke Lundkvist sa sveučilišta Uppsala i Anders Videl sa sveučilišta Lund zaključili su da čak i stopa cijepljenja od preko 90 posto ne zaustavlja u potpunosti infekciju Covid-19, što pokazuju primjeri iz svijeta.

"Sve ukazuje na to da će Sars-Cov-2 ostati i da će se vraćati kao sezonski virus. Bit će veoma teško ili čak nemoguće da se postigne kolektivni imunitet", napisali su ovi autori u tekstu za list Dagens Nyheter.

Profesori navode kako su odavno poznate četiri vrste virusa korona koji mogu zaraziti ljude i vratiti se tijekom zimske sezone izazivajući blagu prehladu.

Pored toga, od 2003. godine čovječanstvo su pogodile epidemije dva potpuno nova virusa korona koji mogu da izazovu veoma ozbiljne infekcije: Sars-Cov-1 (sa stopom smrtnosti od oko 10 posto) i Mers-Cov (s mortalitetom od oko 34 posto).

Kopirati
Drag cursor here to close