Rizik za sluh

Koristite slušalice? Riskirate gubitak sluha

 Mališani koji koriste slušalice riskiraju gubitak sluha
Sci-Tech / Znanost | 25. 06. 2018. u 17:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Djeca koja često koriste slušalice kada uživaju u glazbi riskiraju gubitak ili oštećenje sluha - navode danski stručnjaci.

Mališani koji slušaju glazbu sa prijenosnih uređaja, poput pametnog telefona ili tableta, uz pomoć slušalica, izloženi su većem riziku gubitka sluha zbog buke - pokazuje istraživanje.

Znanstvenici su testirali sluh više od tri tisuće mališana starih od devet do 11 godina, a njihove roditelje anketirali o pritužbama djece na sluh, koliko često koriste slušalice i koliko glasno slušaju glazbu, piše Srna.

Utvrđeno je da više od 400 mališana, odnosno 14 posto ispitanika, ima neke teškoće s visokim frekvencijama.

Gubitak sluha za visoke frekvencije, posebno kod mladih, povezan je sa izloženošću buci - upozoravaju sručnjaci.

Bez obzira na količinu vremena potrošenog za slušanje muzike sa slušalicama, djeca koja su koristila prijenosne uređaje za slušanje, makar jedan ili dva dana u tjednu, imala su dva puta veće izglede da izgube ili oštete sluh od djece koja nisu koristila uređaje.

Iako jedno istraživanje ne može da dovede do sigurnog zaključka da prijenosni uređaji izazivaju gubitak sluha, ono pokazuje da izloženost glazbi može utjecati na sluh u djetinjstvu - navode danski stručnjaci.

Većina djece sluša glazbu putem slušalica, a više od 90 posto starije djece koristi neki prijenosni uređaj za tu namjenu, piše Srna.

Osim gubitka sluha koji je posljedica buke, i zvukovi se mogu činiti prigušenim ili udaljenim, a djeca se mogu žaliti na "zvonjavu" u ušima.

To ponekad može biti privremeno,na primjer nakon nekog glasnog koncerta, ali može postati trajno nakon čestog izlaganja buci - upozoravaju stručnjaci, a prenose znanstveni portali.

Kopirati
Drag cursor here to close