NEMOGUĆE

Kineski pamuk proklijao na Mjesecu

Iako se na prvu možda nekome ovo ne čini kao neka bitna stvar, ovo sjeme pamuka možda je dokaz da u svemiru možemo uzgajati hranu
Sci-Tech / Znanost | 15. 01. 2019. u 12:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjemenja pamuka kojeg je na Mjesec ponijela kineska misija Chang’e-4, sada je proklijalo. To je ujedno i prvi slučaj u kojem svjedočimo da neka biološka tvar raste na Mjesecu te predstavlja velik korak naprijed u dugoročnim planovima za istraživanje svemira, prenosi Net.hr.

“Puno smo razmišljali o metodama preživljavanja u svemiru. Sada kada učimo o tome kako ove biljke rastu u okolišu niske gravitacije, moći ćemo napraviti temelje za neku buduću svemirsku bazu”, rekao je Xie Gengxin, glavni arhitekt ovog projekta.

Chang’e 4 je prva misija koja je ikad sletjela na tamnu stranu Mjeseca, a na Zemljin satelit sletjela je 3. siječnja noseći instrumente za geološku analizu.

Preživljavanje u svemiru

Mogućnost uzgoja biljaka na Mjesecu bit će integralni dio budućih svemirskih misija, kao što je, primjerice, put na Mars. Takav bi put trajao dvije i pol godine, a ako će astronauti moći uzgajati svoju hranu u svemiru, znači da se neće morati vraćati po zalihe na Zemlju.

Kineska misija na Mjesec je, osim sjemenja pamuka, ponijela i sjeme krumpira, kvasac i jajašca vinske mušice. Sve se to nalazi u zapečaćenim spremnicima u sondi koja se nalazi na površini Mjeseca te pokušava stvoriti mini biosferu – umjetni samoodrživi okoliš, piše BBC.

“Ovo nam pokazuje da možda i ne postoje nepremostive prepreke zbog kojih astronauti ne bi mogli izgajati hranu u svemiru. Mjesec je odlično mjesto za to, posebno u kontekstu putovanja na Mars, zbog svoje blizine Zemlji”, rekao je australski astronom Fred Watson.

Kopirati
Drag cursor here to close