Plan

Kina planira izgraditi 'čisti' komercijalni nuklearni reaktor

Prvi prototip reaktora trebao bi biti spreman u kolovozu, a prva ispitivanja očekuju se u rujnu. Svoju punu veličinu, komercijalni reaktor trebao bi dostići do 2030. godine.
Sci-Tech / Znanost | 27. 07. 2021. u 14:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kina ima u planu izgradnju prvog "čistog" komercijalnog nuklearnog reaktora koji će koristiti tekući torij i rastopljenu sol.

Prvi prototip reaktora trebao bi biti spreman u kolovozu, a prva ispitivanja očekuju se u rujnu. Svoju punu veličinu, komercijalni reaktor trebao bi dostići do 2030. godine.

Nova tehnologija neće biti samo ekološki prihvatljivija, već će i ublažiti neke političke kontroverze. Konvencionalni uranijski reaktori proizvode otpad koji ostaje izuzetno radioaktivan i do 10 000 godina, zahtijevajući olovne spremnika i veliku sigurnost. Otpad također uključuje plutonij-239, izotop ključan za nuklearna oružja. Također, predstavljaju rizik zbog zračenja u slučaju curenja, kao što je to bio slučaj u Černobilu. Uz to, potrebne su velike količine vode, što ih dodatno ograničava, prenosi geek.hr.

Međutim, torijski reaktori otapaju svoj ključni element u soli koja uglavnom daje uranij-233, koji se može reciklirati kroz druge reakcije. Drugi ostaci reakcije imaju "poluživot" od 500 godina, što nije spektakularno, ali je mnogo sigurnije. Ako dođe do curenja, rastopljena sol se dovoljno hladi što rezultira začepljivanjem i sprječavanjem većeg curenja.

Tehnologija ne zahtijeva vodu i ne može se lako iskoristiti za proizvodnju nuklearnog oružja. Reaktori se mogu graditi u pustinju, daleko od većine gradova i bez zabrinutosti da će to povećati zalihe nuklearnog oružja.

U skladu s tim, Kina gradi prvi komercijalni reaktor u Wuwiju, pustinjskom gradu u provinciji Gansu. To bi moglo zabrinuti SAD i druge političke rivale koji zaostaju u tom području. Primjerice, američki reaktor baziran na natriju još uvijek je u fazi razvoja.

Unatoč tome, Kina je još jako daleko od cilja ugljične neutralnosti do 2060. godine, jer još uvijek u velikoj mjeri ovisi o ugljenu. Ipak, torijski reaktor bi mogao pomoći Kini da se riješi ugljena relativno brzo.

Kopirati
Drag cursor here to close