Izuzetan uspjeh

Medalje za bh. inovatore u Poljskoj

Najbolji rezultat ostvarila je sarajevska magistrica građevinskih znanosti Dragana Janković.
Sci-Tech / Znanost | 22. 06. 2021. u 14:44 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosanskohercegovački inovatori postigli su izuzetno dobar uspjeh na 14. Međunarodnoj izložbi inovacija ''Intarg '21'', održanoj 15. i 16. lipnja u poljskom gradu Katovice, po drugi put online.

Prema sinoć objavljenim rezultatima, nagrađeno je svih šest inovacija članova Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine.

Najbolji rezultat ostvarila je sarajevska magistrica građevinskih znanosti Dragana Janković čije su obje inovacije – ''Cilindrična alatka za brušenje i poliranje tankih uzoraka'' i ''Kalup za izlijevanje tankih uzoraka'' dobile zlatne medalje. Uz to, za ''cilindričnu alatku'' dobila je i specijalnu nagradu izložbe ''Euroinvent'', koja je prošlog maja održana u Jašiju, Rumunija. Zanimljivo je da se Dragana godinama bavi inovatorstvom, ali da joj je ovo prva izložba na kojoj je predstavila neke od svojih radova.

Bh. znanstvena zajednica obogaćena je i trećom zlatnom medaljom, za ''Metodu integracije procesa za proizvodnju cementa i sode u cilju smanjenja emisije CO2'', čiji su autori tuzlanski tehnolozi prof. dr. sc. Zehrudin Osmanović, doc. dr. sc. Nedžad Haračić, mag. sc. Nisad Avdić i dipl. inž. Damir Mulamehmedović.

Srebrnu medalju dobila je Meliha Klopić Murtić iz Cazina za ''Kruti šampon za jačanje korijena kose'', koji se ručno izrađuje od ljekovitih krajiških biljaka, u preciznim proporcijama od stotih dijelova grama.

Ovu medalju je dobio i Sašenko Sadiković iz Ljubuškog, za ''Zaštitnu masku protiv virusa''.

Sadiković je dobio i jednu bronzanu medalju za ''Netopivi fišek za sladoled''.

Kopirati
Drag cursor here to close