Povijesna pobjeda!

Iskorijenjena su dva od tri virusa uzročnika dječje paralize

Riječ je o ponovnom rastu zaraženih nakon rekordno niskog broja u 2017. kada su bila zabilježena 22 slučaja.
Sci-Tech / Znanost | 24. 10. 2019. u 14:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozdravila je u četvrtak "povijesni korak" naprijed prema iskorjenjivanju dječje paralize pošto je stručna skupina potvrdila da je u svijetu iskorijenjen drugi od tri tipa poliovirusa uzročnika te bolesti poznate i kao poliomijelitis, objavila je Hina.

Ta vijest, koju je objavilo Globalno povjerenstvo za iskorjenjivanje poliomijelitisa (Global Commission for the Certification of Poliomyelitis Eradication), znači da je aktivan još samo virus tipa 1 pošto je virus tipa 2 iskorijenjen 2015., a za virus tipa tri to je obznanjeno ovaj tjedan.

U svijetu je obolijevanje od poliomijelitisa srezano za više od 99 posto od 1988. godine, no tip 1 virusa koji izaziva dječju paralizu još je endemičan u Pakistanu i Afganistanu u kojima je ukupno 88 osoba zaraženo ove godine.

Riječ je o ponovnom rastu zaraženih nakon rekordno niskog broja u 2017. kada su bila zabilježena 22 slučaja.

"Iskorjenjivanje poliovirusa tipa 3 važna je prekretnica prema svijetu bez poliomijelitisa, no ipak se ne smijemo opustiti", rekla je doktorica Matshidiso Rebecca Moeti, direktorica WHO-a za Afriku.

Savez za cjepiva GAVi pozdravio je objavu "kao izvanrednu pobjedu u borbi protiv poliomijelitisa".

Polio napada živčani sustav i može izazvati nepovratnu paralizu u roku od nekoliko sati. Bolest se ne može liječiti, ali se infekcija može spriječiti cjepivom te je dramatičan pad oboljelih u zadnjim desetljećima ostvaren upravo zahvaljujući sustavnom cijepljenju novorođenčadi i djece.

No u populacijama u kojima cijepljenje nije provedeno, poliovirusi se mogu ponovno javiti i brzo proširiti. Slučajevi se mogu pojaviti i u sredinama u kojima je imunitet nizak, a higijenski uvjeti manjkavi jer cijepljene osobe mogu izbacivati virus i tako izložiti opasnosti one koji nisu cijepljeni.

Filipini su prošli mjesec najavili da planiraju provesti žurnu kampanju cijepljenja pošto se dječja paraliza ponovno pojavila i registrirana su dva slučaja u 20 godina.

Moeti je pozvala vlade da budno prate situaciju. "Države moraju ojačati rutinsko cijepljenje kako bi zaštitile zajednice, udvostručiti rutinski nadzor kako bi mogle detektirati čak i najmanju opasnost od ponovne pojave poliomijelitisa", rekla je.

 

Kopirati
Drag cursor here to close