Znanstvenici optužuju

Industrija skriva povezanost raka i alkohola

Sci-Tech / Znanost | 12. 09. 2017. u 08:54 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici optužuju industriju alkoholnih pića da laže javnost u pitanjima koja se odnose na povezanost konzumiranja alkohola i karcinoma.

Znanstvenici iz londonske Škole za higijenu i tropsku medicinu napadaju medijske akcije industrije pića u kojima se sakriva ta veza i to uspoređuju s nastojanjima industrije duhana da porekne vezu između pušenja i nastanka karcinoma pluća, prenosi Srna.

Istraživači iz londonske škole pregledali su web-stranice 28 organizacija širom svijeta koje predstavljaju industriju alkohola i zaključili da većina izobličava ili obmanjuje javnost u pogledu dokaza o vezi karcinoma i alkohola.

Na tim stranicama spominju se određeni zdravstveni problemi povezani s konzumiranjem alkohola, ali ne i karcinom, naročito dojke i debelog crijeva.

Znanstvenici posebno optužuju Međunarodno udruženje korisnika alkohola, sa sjedištem u Washingtonu, za odgovornost u vezi s konzumiranjem alkoholnih pića, da obmanjuje javnost po pitanju rizika od obolijevanja od određenih vrsta karcinoma.

U Velikoj Britaniji se samo četiri posto slučajeva karcinoma pripisuje konzumiranju alkohola.

Rizik je veoma mali za one koji konzumiraju malu količinu alkohola, ali činjenica je da su informacije o riziku koje u javnost iznose organizacije povezane s industrijom alkohola netočne, upozoravaju istraživači.

Kopirati
Drag cursor here to close