Pridruženi član od 2019.

Hrvatska zadovoljila uvjete za ulazak u CERN

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak potvrdila je da je Hrvatska ispunila sve uvjete kako bi od sljedeće godine mogla biti pridruženi član Europskog laboratorija za fiziku čestica.
Sci-Tech / Znanost | 22. 10. 2018. u 11:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u Dubrovniku je potvrdila kako je Republika Hrvatska prvi puta zadovoljila sva tri uvjeta za ulazak u CERN, Europski laboratorij za fiziku čestica, koji je jedna od najcjenjenijih svjetskih znanstvenih institucija.

Uvjeti su uključivali znanstvene kapacitete u području fizike, računalstva i informatike, kao i inovativnoj industriji, te u konačnici političku volju države. Službeno će Hrvatska proces ulaska u CERN podupirati kroz Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Zakladu za znanost, poručila je ministrica.

Hrvatska će tako postati pridružena članica CERN-a 2019. godine. Iako godišnja članarina iznosi oko milijun švicarskih franaka, članstvo u ovoj instituciji otvara Hrvatskoj i poduzećima iz nje velike prilike i nova tržišta. "Želimo držati korak sa strelovitim razvojem tehnologije i potpuno nove industrije“, poručila je ministrica Divjak, piše Bug.hr.

CERN je osnovan 1954. godine i danas je najveći znanstveni laboratorij na svijetu, u kojem se nalaze i najsloženiji znanstveni mjerni instrumenti poput Velikog hadronskog sudarača (LHC). U samom CERN-u zaposleno je oko 2.500 zaposlenika, a njegovim se instrumentima služi dodatnih 8 tisuća znanstvenika iz gotovo 600 institucija diljem svijeta.

Pregovori o pristupanje Hrvatske ovoj organizaciji počeli su još prije godinu dana, a nedavno su predstavnici CERN-a posjetili Hrvatsku. Tim posjetom su htjeli provjeriti ispunjava li naša država sve uvjete za stupanje u punopravno članstvo, a prema ovim vijestima čini se kako su na to pitanje odgovorili potvrdno.

 

Kopirati
Drag cursor here to close