Dr.sc. Goran Glamuzina

Hercegovački divlji zapad u zaleđu Neuma

Dr.sc. Goran Glamuzina dipl. ing. geologije objavio je još jedan zanimljiv članak o specifičnom predjelu u zaleđu Neuma.
Sci-Tech / Znanost | 02. 03. 2020. u 19:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dr.sc. Goran Glamuzina dipl. ing. geologije objavio je još jedan zanimljiv članak o specifičnom predjelu u zaleđu Neuma.

Naime, radi se o zaista jedinstvenom i specifičnom prirodnom krajobrazu koji je sačinjen od jurskih dolomitičnih stijena plave boje i neobičnih reljefnih formi, na kojem je izrasla isto tako specifična za te posebne geološke uvjete adaptirana vazdazelena sklerofilna vegetacija izrazito mediteranskog karaktera.

Stoga ovaj prostor, koji se tek razotkriva u svoj svojoj ljepoti, možemo smatrati jednim izuzetno vrijednim i jedinstvenim geo-botaničkim rezervatom Bosne i Hercegovine, piše nam Glamuzina.

Foto: Goran Glamuzina / Hercegovački divlji zapad u zaleđu Neuma

Ono što daje poseban vizualni pečat čitavom ovom neobičnom predjelu, osim te specifične vegetacije i dolomitnih stijena, jesu naslage prirodnog bijelog do svjetložutog pjeska koji u kombinaciji sa niskim zelenim grmljem te formacijama stijena, pričinjava izgled ovog područja jako sličnim poput onih tipičnih 'western' okoliša te western scena američkog 'divljeg zapada''.

Zbog ovog neobičnog i raritetnog izgleda, ovaj dio općine Neum i donje Hercegovine, u simboličkom smislu možemo prozvati - hercegovački divlji zapad.

A osim, interesantnih stijena i specifične vegetacije, ovaj prostor krije također i drugo jako vrijedno bogatstvo, a to su mnogobrojni arheološki ostaci i nalazišta koja sakrivaju impozantne ruševine drevnih kiklopskih građevina, kiklopskih zidina, a nerijetko i pravih izgubljenih drevnih gradova koje su izgradili Iliri tijekom brončanog i željeznog doba.

Sve u svemu, radi se o jednom izuzetno vrijednom predijelu BiH, koje predstavlja veliku, ne samo prirodnu, već i kulturno-povijesnu, baštinu, koju bi poželjno bilo što potpunije valorizirati, čime bi se već 'sutra' stvorio jedan novi turistički potencijal i brend ovog dijela Hercegovine.

Opširnije možete pročitati na LINKU

Kopirati
Drag cursor here to close