110 rukopisa

Hebrejski univerzitet izložio kolekciju Einsteinovih rukopisa

Izraelski Hebrejski univerzitet u srijedu je izložio kolekciju od 110 rukopisa koje je napisao Albert Einstein, od kojih za mnoge tvrdi da nikada ranije nisu prikazani u javnosti.
Sci-Tech / Znanost | 06. 03. 2019. u 19:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Albert Einstein

Izraelski Hebrejski univerzitet u srijedu je izložio kolekciju od 110 rukopisa koje je napisao Albert Einstein, od kojih za mnoge tvrdi da nikada ranije nisu prikazani u javnosti.

Oni uključuju rukom pisane matematičke zabilješke, uglavnom od 1944. do 1948., i također s dodatkom - za koji univerzitet tvrdi kako se smatralo da je izgubljen - o teoriji jedinstvenog polja koju je fizičar rođen u Njemačkoj predstavio Pruskoj akademiji znanosti u 1930.

Einstein, koji je razvio teoriju relativiteta, kamen temeljac suvremene znanosti, desetljećima je bezuspješno pokušavao da dokaže drugi koncept - da su elektromagnetizam i sila teže različite manifestacije jednog temeljnog polja.

Hebrejski univerzitet priopćio je da je primio zabilješke kao donaciju za svoju kolekciju od 80.000 eksponata od Arhiva Alberta Einsteina, koji ih je nabavio od privatnog kolekcionara iz Sjeverne Karoline.

''Te zabilješke pokazuju način na koji je Einstein razmišljao, način na koji je radio. Većina njih, pisana rukom, matematičke su kalkulacije s veoma malo teksta'', izjavio je profesor Hanoch Gutfreund, akademski savjetnik arhiva.

''To su zbirke njegovih zabilješki; kadgod mu je nešto palo na pamet, nova ideja, on je odmah sjeo za sto i zapisivao je, tragajući za konsekvencama'', izjavio je Gutfreund za Reuters.

Einstein, koji se doselio u Sjedinjene Države nakon što mu je oduzeto njemačko državljanstvo kada je Adolf Hitler došao na vlast, poklonio je svoje znanstvene i osobne zabilješke Hebrejskom univerzitetu.

Einstein je 1921. dobio Nobelovu nagradu za fiziku. Preminuo je u New Jerseyu u 1955.

Kopirati
Drag cursor here to close