Francuska: Kolektivna tužba protiv Googlea

Kolektivna tužba nadovezuje se na dva ozbiljna udarca koje je Google u posljednje vrijeme pretrpio u Francuskoj.
Sci-Tech / Znanost | 26. 06. 2019. u 14:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska udruga za zaštitu prava potrošača UFC-Que Chosir priopćila je u srijedu da je podigla kolektivnu tužbu protiv američkog tehnološkog giganta Googlea zbog kršenja strogih europskih zakona o zaštiti podataka, piše Hina. 

Cilj je tužbe „okončati podmuklu praksu eksploatacije osobnih podataka korisnika, osobito onih koji koriste uređaje s operativnim sustavom Android s Googleovim računom, i obeštetiti ih iznosom od maksimalno 1.000 eura”.

„Zahtjev za odštetom prvi je te vrste u Francuskoj i u Europi", izjavio je predsjednik UFC-Que Choisira Alain Bazot.

"Ako sudac presudi u našu korist, pravo na odštetu moglo bi u Francuskoj ostvariti nekih 28 milijuna korisnika Androida”, dodaje Bazot.

Kolektivna tužba nadovezuje se na dva ozbiljna udarca koje je Google u posljednje vrijeme pretrpio u Francuskoj.

U siječnju im je francuski regulator za zaštitu podataka CNIL izrekao kaznu od rekordnih 50 milijuna eura zato što nisu uskladili poslovanje sa strogim Općim propisima o zaštiti podataka (GDPR), koji su stupili na snagu u svibnju prošle godine.

Potom im je u veljači okružni pariški sud naložio iz uvjeta za pružanje usluga isključe "uvredljive" uvjete koje nameću potrošačima.

UFC-Que Choisir je u srijedu optužio Google da potrošače zasipa isrpnim navođenjem propisa o povjerljivosti podataka, postavljajući im paralelno niz prepreka kada je u pitanju njihova geolokacija.

„To je prava invazija na privatnost”, istaknuo je čelnik francuske udruge, dodajući da „će telefon slati podatke o vašoj geolokaciji 340 puta dnevno čak i kada ne koristite Googleove usluge".

U udruzi napominju da su se pokušali nagoditi s američkom tvrtkom ali su njihovi pokušaji završili neuspjehom. Stoga su u Parizu pokrenuli kolektivnu tužbu protiv Google Irelanda, europske podružnice američkog tehnološkog diva, i protiv Google LLC-a.

Bazot smatra da presuda neće biti donesena tako skoro, predviđajući da bi postupak mogao potrajati sedam do osam godina, ako ne i više.

Kopirati
Drag cursor here to close