Sastanak u Sarajevu

Formirana Savjetodavna grupa u oblasti medijske i informacijske pismenosti

Osnovna djelatnost Savjetodavne grupe bit će razvoj strateških dokumenata, politika i praksi koje mogu unaprijediti medijsku i informacijsku pismenost u Bosni i Hercegovini.
Sci-Tech / Znanost | 31. 01. 2019. u 10:55 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Fondacije za razvoj medija i civilnog društva "Mediacentar“ i Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu održan je sastanak namijenjen institucijama, organizacijama civilnog društva te pojedincima aktivnim u oblasti razvoja i promicanja medijske i informacijske pismenosti. 

Na sastanku je formirana Savjetodavna grupa koju čine stručnjaci iz relevantnih sektora za razvoj medijske i informacijske pismenosti koji tragaju za novim, kreativnim i održivim mjerama unapređenja medijske i informacijske pismenosti u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz Mediacentra. 

Osnovna djelatnost Savjetodavne grupe bit će razvoj strateških dokumenata, politika i praksi koje mogu unaprijediti medijsku i informacijsku pismenost u Bosni i Hercegovini. 

Članstvo u Savjetodavnoj grupi je na dobrovoljnoj osnovi i njime se iskazuje društveno-odgovorno djelovanje, a ova neformalna grupa stručnjaka ima za cilj postati jezgra za budući kvalitetni razvoj ove značajne oblasti u Bosni i Hercegovini. 

Doc. dr. Emir Vajzović, voditelj projekta i rukovoditelj Instituta sa Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, naglasio je interdisciplinarni i multi-sektorski pristup u formiranju ovog tijela. 

''Fakultet političkih nauka kroz projekt 'Izgradnja povjerenja u medije u jugoistočnoj Europi i Turskoj' okuplja sve relevantne stručnjake iz ove oblasti i uspostavlja prirodno partnerstvo između donosilaca odluka i stručnjaka iz akademske zajednice, civilnog društva, obrazovnog sektora, sa jačanjem uloge biblioteka u cilju usvajanja kvalitetnih strateških rješenja u ovoj oblasti'', dodao je Vajzović. 

Izvršna direktorica Fondacije Mediacentar Maida Muminović poručila je da je formiranje Savjetodavne grupe važno kako bi se identificirale sve aktivnosti iz ove domene koje se trenutno odvijaju u našoj zemlji, te da bi se u konačnici razvila zajednička komunikacijska platforma. 

''Time ćemo, prije svega, postići bolju međusobnu informiranost, te osigurati da se svi tekući programi oslanjaju jedni na druge i skupa razvijaju. Dodatno, želimo osigurati postojanje zajedničke i efikasne platforme za doprinos razvoju strategija za medijsku i informacijsku pismenost u Bosni i Hercegovini'', naglasila je Muminović. 

Na sastanku je usvojen i nacrt teksta deklaracije o značaju medijske i informacijske pismenosti u Bosni i Hercegovini. Ovaj dokument ima stručni,  znanstveni i moralni značaj za dalje zagovaranje u oblasti medijske i informacijske pismenosti u BiH.  

Formiranje i rad neformalne Savjetodavne grupe podržava Europska unija kroz regionalni projekt "Mediji za građane - građani za medije" koji u BiH provodi Fondacija Mediacentar Sarajevo i projekt "Izgradnja povjerenja u medije u jugoistočnoj Europi i Turskoj“, koji provodi Fakultet političkih znanosti Univerziteta u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close