Novčani iznos i povelja

Postaju pametniji? Federacija će dijeliti nagrade za znanost

Nagrade će se sastojati od novčanog iznosa i povelje,
Sci-Tech / Znanost | 30. 09. 2020. u 11:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od iduće godine i u Federaciji Bosne i Hercegovine će biti dodjeljivane nagrade za znanost, i to nagrada za životno djelo, te godišnje nagrade za znanost, za mlade istraživače i za popularizaciju i promociju znanosti.

Nagrade će se sastojati od novčanog iznosa i povelje, a bit će dodjeljivane državljanima BiH s prebivalištem u FBiH za iznimno značajna dostignuća u znanstven-istraživačkoj i istraživačko-razvojnoj djelatnosti, za proširenje naučnih spoznaja i za iskazane uspjehe u primjeni rezultata naučno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada, koje su postigli naučnici i istraživači - kandidati za nagradu.

Inače, Uredba o uspostavi, proceduri i kriterijima dodjele federalnih nagrada za znanost bit će u primjeni od 1.1.2021. godine, dok će natječaj za dodjelu nagrada, u ime Vlade FBiH, raspisati Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti na proljeće iduće godine.

Ovo ministarstvo poziva na suradnju i partnerstvo sve potencijalne predlagače kandidata za nagrade, odnosno sve znanstvene i istraživačke ustanove - akademije znanosti i umjetnosti, univerzitete i njihove organizacijske jedinice, visoke škole, naučne ustanove, naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne institute, tehnološke parkove i druge pravne osobe registrirane za obavljanje naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti sa sjedištem u Federaciji BiH.

S obzirom da će se nagrade dodjeljivati svake godine za Dan znanosti u Federaciji BiH, tako će prve federalne nagrade za znanost u četiri kategorije biti dodijeljene 12. prosinca 2021. godine.

U FBiH dosad nije postojao uređen način i procedura društvenog vrednovanja znanstvenih rezultata, mada je evidentno da znanstvenici i istraživači sa ovih prostora ostvaruju zapažene uspjehe na domaćem i međunarodnom planu.

Ovakve nagrade, pored priznanja znanstvenicima za postignute rezultate, predstavljaju značajan doprinos popularizaciji istraživačkog rada i promociji zemlje kao znanstveno i tehnološki osviještene države na međunarodnom planu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, priopćeno je iz Vlade. 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close