Promocija znanosti

Europska noć istraživača održana i u Mostaru

Kroz zabavne sadržaje edukativnog karaktera, građani su se upoznali s znanstvenim dostignućima i saznati na koji način znanost i istraživanja utječu na život i promjene u okolini.
Sci-Tech / Znanost | 28. 09. 2018. u 19:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska noć istraživača, manifestacija koja promovira znanost i istraživački rad u Europi, upriličena je i u Mostaru.

Manifestaciju u Mostaru otvorio je Jasmin Branković, pomoćnik ministra za znanost i tehnologiju.

„Ove godine je sve mnogo sadržajnije, imamo preko 20 edukativnih i zabavnih igara, projekti, prezentacije, kvizovi i nagradne igre.

Posebno ističem da činjenicu da smo surađivali sa preko 25 organizacija koje izlažu, a imali smo i preko 10 prijavljenih timova za najbolji znanstveno-istraživački rad.

Odlučili smo se da prikažemo sajam znanosti, da izlagači predstave svoje radove, ali održe i radionice. Mi se predstavljamo sa projekcijom Mostar2024, a većina kvizova i nagradnih igara su vezana za tu tematiku“, kazala je za Bljesak.info glasnogovornica UWC-a Adla Velagić – Ćurić.

Foto: Bljesak.info / Noć Istraživača u Mostaru

Pored Mostara, ova manifestacija održana u devet gradova Bosne i Hercegovine u petak, 28. rujna. Ovo je najveći broj gradova koji sudjeluju u ovoj manifestaciji i  organizirana je u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Bijeljini, Goraždu, Tuzli, Zenici, Konjicu i Brčkom. 

Slogan ovogodišnje manifestacije bio je "Let’s STEAM! Stvarajmo nove prilike" kako bi se istaknula kreativna strana znanosti, kao i sam kreativni proces koji podrazumijeva znanstveni rad. 

STEAM (Science, Technology, Entrepreneurship, Art, Math) je akronim za znanost, tehnologiju, poduzentištvo, umjetnost i matematiku, a "Europska noć istraživača" bila je prilika za susret i upoznavanje sa izuzetnim ljudima koji su aktivni u ovim oblastima u BiH.

Foto: Bljesak.info / Noć istraživača u Mostaru

Kroz zabavne sadržaje edukativnog karaktera, građani su se upoznali s znanstvenim dostignućima i saznati na koji način znanost i istraživanja utječu na život i promjene u okolini, priopćili su organizatori.

Nagrađene ekipe za najbolji znanstveno - istraživački rad:

1. kemijsko-biološka sekcija - Srednja medicinska škola
2. mladi Mimari - Srednja građevinska škola
3. tim biologija - Gimnazija Mostar.

Europska noć istraživača" je pokrenuta 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Europske unije i organizira se svakog posljednjeg petka u rujnu, s ciljem promocije znanstvenih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život.  Obilježava se u sve više gradova Europe, pa je tako 2017. godine održana u 342 grada širom Europe, u kojoj je sudjelovalo 2.200 istraživača i više od millijun posjetitelja.

Kopirati
Drag cursor here to close