Rješenje na pomolu?

EU pregovara s pet kompanija o kupnji cjepiva za koronavirus

Nastojanje da se postigne dogovor s proizvođačima cjepiva nastavlja se na ranije postignuti aranžman četiri zemlje članice EU s kompanijom AstraZeneca za kupnju 400 milijuna doza cjepiva, koje razvija sa Sveučilištem u Oxfordu.
Sci-Tech / Znanost | 19. 07. 2020. u 09:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija pregovara o ugovorima za nabavu cjepiva za novi koronavirus SARS-CoV-2 s proizvođačima Modernom, Sanofijem, Johnson&Johnsonom te biotehnološkim kompanijama BioNTech i CureVac, piše u nedjelju Večernji list.

Dnevnik se poziva na vijest koju je objavila agencija Reuters, a potvrdila su je dva izvora iz EU. Riječ je, ističu, o već najavljenoj zajedničkoj nabavi cjepiva i lijekova, no sada i s konkretnim podacima.

Nastojanje da se postigne dogovor s proizvođačima cjepiva nastavlja se na ranije postignuti aranžman četiri zemlje članice EU s kompanijom AstraZeneca za kupnju 400 milijuna doza cjepiva, koje razvija sa Sveučilištem u Oxfordu, koje bi bile na raspolaganju za svih 27 članica Europske Unije.

S američkim Johnson&Johnsonom pregovara se o otkupu 200 milijuna doza, a nije isključeno da se ta količina i poveća. Zna se i kako se s francuskim Sanofijem, koji cjepivo razvija u suradnji s britanskim GlaxoSmithKlineom, pregovara o nabavi 300 milijuna doza koje bi prispjele u drugoj polovici sljedeće godine.

Iz Sanofija su potvrdili kako su pregovori o kupnji te količine cjepiva s EU doista u poodmaklom stadiju. I Moderna, ispitivanje čijeg je cjepiva otišlo za sada najdalje od svih, potvrdila je kako je u pregovorima s europskim zemljama o prodaji cjepiva te kako za sada još nije došlo do dogovora. U igri su i dvije njemačke biotehnološke kompanije, BioNtech i CureVac kontroverznog njemačkog biznismena Dietmara Hoppa, osnivača SAP-a i vlasnika nogometnog kluba iz Hoffenheima.

No nijedna od ovih kompanija nije željela komentirati pregovore s EU. Kupnju cjepiva vodi povjerenstvo koje je imenovala Europska komisija. Kada se dogovori postignu, zemlje EU mogu početi naručivati cjepivo za svoje građane, donosi Večernji list.

Kopirati
Drag cursor here to close