Prijepori oko cjepiva

EU nije zadovoljna i traži dodatna pojašnjenja od AstraZenece

AstraZeneca je prošli petak "iznenađujuće" izvijestila Bruxelles da neće moći sljedećih tjedana isporučiti količine cjepiva prema ugovoru koji je potpisala s Europskom komisijom.
Sci-Tech / Znanost | 25. 01. 2021. u 18:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija nije zadovoljna odgovorima farmaceutske tvrtke AstraZeneca i želi točno znati jesu li i kome su dosad proizvedene doze cjepiva isporučene, izjavila je u ponedjeljak povjerenica za zdravstvo Stela Kyriakides.

"Europska unija je pretfinancirala razvoj i proizvodnju cjepiva i želi vidjeti povrat uloženoga. Želi točno znati jesu li doze koje je AstraZeneca dosad proizvela isporučene i, ako jesu, kome su isporučene", izjavila je Kyriakides nakon sastanka predstavnika Komisije, zemalja članica i predstavnika britansko-švedske tvrtke AstraZeneca.

AstraZeneca je prošli petak "iznenađujuće" izvijestila Bruxelles da neće moći sljedećih tjedana isporučiti količine cjepiva prema ugovoru koji je potpisala s Europskom komisijom.

"EU želi da naručene i plaćene doze cjepiva budu isporučene čim prije i želimo da ugovor bude u potpunosti ispoštovan", naglasila je povjerenica.

Ona je najavila da će ubuduće sve kompanije koje proizvode cjepivo protiv covida-19 morati unaprijed obavijestiti Komisiju kada žele izvesti cjepiva proizvedena u EU-u u treće zemlje, s tim da to neće vrijediti samo za humanitarne isporuke.

Komisija je stoga predložila zemljama članicama da se čim prije uspostavi mehanizam za transparentnost izvoza cjepiva iz EU-a.

"Želimo jasnoću i transparentnost u pogledu izvoza cjepiva iz EU-a", istaknula je Kyriakides, dodajući da je EU do sada podržala brzi razvoj i proizvodnju nekoliko cjepiva protiv covida-19 u ukupnom iznosu od 2,7 milijardi eura.

Budući da odgovori na pitanja koja je Komisija na popodnevnom sastanku nisu zadovoljavajući, Kyriakides je najavila večeras novi sastanak s predstavnicima AstraZenece.

"EU će poduzeti sve što je potrebno da zaštiti svoje građane i njihova prava", rekla je povjerenica.

Očekuje se da će Europska agencija za lijekove u petak dati odobrenje za korištenje cjepiva koje je AstraZeneca razvila u suradnji sa Sveučilištem u Oxfordu, no to će malo vrijediti ako tvrtka ostane pri svojoj najavi da će biti znanog kašnjenja u isporuci cjepiva.

Kopirati
Drag cursor here to close