Team Leader & Lead Engineer

Elvir iz BiH je elektroinženjer i nalazi se na čelu istraživačkog tima Jaguar&Land Rover

Već ima osam priznatih patenata u oblasti autoindustrije i 15 urađenih koji su na razmatranju kod Europske komisije za patente.
Sci-Tech / Znanost | 05. 03. 2019. u 17:26 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: BHDinfodesk / Elvir Hasedžić, desno

Elektroinžinjer Elvir Hasedžić porijeklom iz Banje Luke šef je istraživačkog tima 'Jaguar & Land Rover'. Već ima osam priznatih patenata u oblasti autoindustrije i 15 urađenih koji su na razmatranju kod Europske komisije za patente. 

Taj mladi istraživač od početnika u struci postao je znanstvenik čiji je rad u autoindustriji Velike Britanije već uvelike prepoznat. Za svoje patente elektroinženjer Elvir Hasedžić dosad je dobio niz priznanja, među kojima osam nagrada 'Technical Excellence Awards'. 

Magistrirao je u struci općih znanosti prije 14 godina i trenutno radi u 'Jaguar & Land Rover' kao "Team Leader & Lead Engineer" (Vođa tima za istraživanja) u odjelu istraživanja elektronike, tehnike, usavršavanja, unaprjeđenja svega što se tiče unutrašnjosti luksuznih automobila što mogu koristiti vozači i putnici. 

''Radim na projektima koji će tek za pet godina biti primijenjeni u automobilima, a o kojima naravno sad ne mogu pričati. Dosad imam osam priznatih (granted) patenata, više od 15 predanih na razmatranje kod Europske komisije za patente, a naš tim za izume smatra da će od tog 80 posto najvjerojatnije biti priznati'', kazao je. 

Pojašnjava da proces registracije i priznavanja patenta traje dvije do četiri godine i košta između 30-40.000 funti. 

''Patent je nešto novo što niko nije izumio prije tebe, doprinijet će poboljšanju kvaliteta automobila i financijsku dobit kompanije. Patent se mora napisati tako da onaj tko ga čita može isto to napraviti, s uputama izumitelja. Početnu ideju razmatraju prvo inženjeri tvrtke za patente, potom eksperti za patente a ako odobre tek tad se šalje pisana dokumentacija na razmatranje Europskoj komisiji za patente'', naglasio je. 

Ističe da je zadovoljstvo raditi u kompaniji koja puno ulaže u pronalaske, jer je, kako je kazao, 'Jaguar' tvrtka koja daje šanse mladim izumiteljima, ulaže u njih. 

''Svakako tu je i osobna satisfakcija da je menadžment 'Jaguara' prepoznao i priznao moj talent, nagradio rad i dodijelio mi značajnu poziciju u tvrtki'', kazao je. 

U informaciji dostavljenoj Feni BHDINFODESK – BIRMINGHAM navodi da je Elvir Hasedžić otišao iz Banje Luke sa roditeljima u Nottingham 1995. godine, s napunjenih 18 godina. Kad su njegovi vršnjaci već završavali koledž, on je morao krenuti ispočetka. Kaže da je važno postaviti cilj u životu, znati što želiš i iskoristiti priliku da to i ostvariš.

Kopirati
Drag cursor here to close