BCG cjepivo protiv Koronavirusa

Dženan Kovačić: BCG cjepivo bi trebalo u arsenal mjera protiv COVID-19

Zanimljivo je kako, na primjer, Danska ima nižu stopu smrtnosti od Španjolske, a, kako autori Miller i suradnici navode, to je vjerojatno zbog toga što je Špajolska 1981. godine prekinula svoj BCG program
Sci-Tech / Znanost | 13. 04. 2020. u 15:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dženan Kovačić mladi znanstvenik, student 2. godine na Odsjeku za genetiku i bioinženjering Internacionalnog Burch univerziteta, osvrnuo se na aktuelnu situaciju u vezi sa panedemijom virusa COVID 19 i potencijalnim utjecajem BCG cjepiva na sam virus. Dženan je inače u procesu laboratorijskih istraživanja vezano za svoj lijek za tuberkulozu za što je početkom ove godine dobio financijsku podršku.

Moderno je društvo suočeno s nečim za što se popularno smatra nemogućim, čak možemo reći da je izvan svih apokaliptičnih filmova. COVID-19 razdrmao je cijeli svijet i ukazao na to kako smo mali naspram prirode, koja je počela da okreće protiv nas.

Ovakva vrsta pandemije je nešto o čemu su znanstvenici upozoravali u posljednjih nekoliko desetljeća, no očigledno je da su se oni koji prave odluke u svijetu oglušili na to, zbog čega smo suočeni sa problemom koji je moderno društvo reducirao na nešto neprepoznatljivo, što je ironično i žalosno.

SARS-CoV2 definitivno nije proizveden u laboratoriji

COVID-19 je izuzetno zarana bolest, te niska stopa smrtnosti u ovom trenutku ne znači to da bilo tko ovaj virus smije smatrati manjim problemom nego što jeste.

Naime, živimo u vremenu kada naši imuni sustavi konstantno pokušavaju da se prilagode na neprirodne promjene u našim okruženjima, našim brzim životima i nezdravim stilovima života, što se direktno dovodi u korelaciju sa COVID-19.

''Možda, najstrašnija stvar u vezi ove pandemije je to što, iako SARS-CoV2 definitivno nije proizveden u laboratoriji, on je rezultat iracionalnih i destruktivnih djelovanja ljudske populacije. Uznemiravanje životinjskih populacija, gdje je ovaj virus prirodno prisutan, najvjerojatnije je dovelo do toga da uspješno mutira i da se pokuša ubaciti i ljudsku populaciju'', ističe Dženan Kovačić.

Iako za virusne infekcije ne postoji direktan lijek, moderna medicina simptomatski djeluje na bolest, omogućavajući imunom sustavu domaćina da se uspješno obrani. Nažalost, pacijenti sa bolestima ili stanjima u kojim je njihov sustav kompromitiran će imati vrlo tešku kliničku sliku ove bolesti, koja često može biti i fatalna.

Trenutno je preko 100 terapeutika u kliničkim ispitivanjima za ovu bolest, koji se sastoje uglavnom od već dobro poznatih lijekova, čije djelovanje ima pozitivan efekt za klinički ishod ove bolesti. Cjepivo za COVID-19 neće sigurno biti gotova za više od godinu dana, tako da je stanje alarmantno.

BCG cjepivo bi trebala u arsenal mjera protiv COVID-19

U moru znanstvenih radova koji se trenutno munjevitom brzinom objavljuju u vezi COVID-19, postoji statistička analiza gdje se poznata BCG cjepivo za tuberkulozu dovodi u korelaciju sa nižom stopom smrtnosti i nižom stopom prijenosa bolesti, u zemljama koje imaju univerzalno pokriće BCG cjepivom.

Rad, koji je preliminarno objavljen prije nekoliko dana, navodi kako države koje već godinama imaju obavezno BCG cijepljenje, statistički imaju bolju sliku po pitanju COVID-19.

''Zanimljivo je kako, na primjer, Danska ima nižu stopu smrtnosti od Španjolske, a, kako autori Miller i suradnici navode, to je vjerojatno zbog toga što je Špajolska 1981. godine prekinula svoj BCG program (16 godina nakon njegove implementacije), dok je Danska BCG program imala od 1946. do 1986. Danska otprilike ima deset puta manju stopu smrtnosti u odnosu sa Španjolskom. S obzirom da je ovaj rad statističke prirode, započeo sam i pisanje vlastitog rada o imunološkoj podlozi iza ovih tvrdnjih, za koji još uvijek čekam odgovor od žurnala gdje sam taj rad poslao. Ipak, ''pre-print'' verzija tog rada je dostupna, te je dobila dosta pažnje u znanstvenim krugovima. Dakle, želio sam da vidim da li postoji osnova za ovu korelaciju, ili da li je BCG pokriće samo koincidencija'', dodaje Kovačić.

Ipak, takozvani ''nespecifični efekti'' BCG cjepiva nisu nepoznati znanstvenicima. Studije su pokazale da pojačava imunološki odgovor na niz virusnih respiratornih infekcija, te da pruža bolju zaštitu za virus H1N1 ako se pacijentu da BCG cjepivo prije cjepiva za taj virus. Još uvijek nije jasno zašto, ali  vjeruje se da je uključena komponenta urođenog imunog sustava i stečenog imunog sustava.

''Potrebno je naglasiti da ukupan fond znanja od BCG cjepiva nije baš toliko konzistentan. Ova cjepivo ne štiti odrasle ljude o plućne tuberkuloze, čak nekada ni djecu za što je, na kraju krajeva i namijenjena. Fascinantan je i malo ironičan podatak, da cjepivo koja je staro preko 100 godina, koje je veoma dostupno i jeftino, ima izuzetno povoljne efekte na druge bakterijske i zarazne bolesti, dok isti efekt nema za tuberkulozu'', dodaje Kovačić.

Ova cjepivo nije samo poprimila pažnju zbog COVID-19, već zbog rada iz 2020. godine gdje je ubrizgavanje ove cjepiva u venu laboratorijskih majmuna, izazvalo mnogo bolji i dugoročniji imunološki odgovor – cjepivo je pružila skoro duplo bolju zaštitu od tuberkuloze, nego kada se daje tradicionalnim nevenoznim putevima.

''U svom radu navodim još kako radovi o nespecifičnim djelovanjima BCG cjepiva bi definitivno trebali da ovo cjepivo staviti u arsenal mjera protiv COVID-19. Cjepivo je esencijalno sigurno, veoma jeftino i dostupno. Naravno, bit će zanimljivo vidjeti kakve efekte ima kod COVID-19 pacijenata u imunološkom smislu, a nadam se da ću i sam moći takvoj studiji da doprinesem. Sad za sad znamo da je njen potencijal u pomaganju tijekom ove pandemije previše velik da bi se zanemario. Privukla je pažnju svjetske akademske zajednice, te svi mi koji radimo na tuberkulozi i imunologiji kod zaranih bolesti, se trudimo da informacije o ovoj i drugim terapeuticima, plasiramo što prije, kako bismo doprinijeli globalnim naporima u suzbijanju COVID-19. Izuzetno mi je drago što sam među prvima koji je nešto objavio u vezi ovoga u ovom više imunološkom kontekstu. Uloga koju sam sebi odabrao u ovome svemu, jeste da objasnim zašto se ovo događa. Ne smijemo se zadovoljavati samo činjenicom da funkcionira – moramo znati i zbog čega se to događa. To je znanost'', rekao je Kovačić.

Zanimljiva vijest o utjecaju ovoga cjepiva objavljena je na portalu NoviList.hr

Zašto se ex komunističke zemlje bolje nose s Covidom i štiti li nas cjepivo koje su svi primili u vrijeme Jugoslavije?

Kopirati
Drag cursor here to close