istanbul

Dva zlata za inovatore iz BiH

Uz univerzalnu primjenjivost, inovacije su namijenjene najprije za upotrebu u metalurškom bazenu Tuzlanskog kantona.
Sci-Tech / Znanost | 22. 09. 2019. u 13:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tuzlanski inovatori Faik Berberović, za „Piramidalni rasplinjač ugljene prašine“ i prof. dr. Zehrudin Osmanović, za „Uklanjanje depozita iz koksnog plina“ dobili su zlatne medalje na „Četvrtoj međunarodnoj istanbulskoj izložbi inovacija“. 

Uz univerzalnu primjenjivost, inovacije su namijenjene najprije za upotrebu u metalurškom bazenu Tuzlanskog kantona. Ovo bi mogao biti lijep poklon profesora Osmanovića svom rodnom gradu Lukavcu, u kojem i o kojem se posljednjih godina ne prestaje govoriti o ekološkoj ugroženosti uzročenoj koksom! 

Berberovićev rasplinjač, ili difuzor, rečeno zanatskom terminologijom, ubrzava i olakšava sagorijevanje uglja u termoelektranama, što će reći da poboljšava kvalitet i snižava proizvodnu cijenu. 

Srebrenu medalju dobio je Trebinjac Borko Babalj, za voćni preparat koji otapa, razlaže, praktično uništava gluten. 

Magistrica bioloških znanosti Nađa Zubčević, iz Sarajeva, dobila je bronzanu medalju, za „Antibakterijski poklopac toaletne šolje“ koji, i on, čak do 99,8 posto uništava bakterije koje se tamo „gnijezde“ i prenose na ljude. 

Inovacija „Ručni aparat za brzo punjenje vreća“ Sašenka Sadikovića, iz Ljubuškog, nagrađena je specijalnim priznanjem Udruženja inovatora Kraljevine Maroko, priopćeno je iz Asocijacije inovatora BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close